Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Huisarts Klompmaker: ‘Een goede praktijkopvolger vinden valt niet mee’

Huisarts Klompmaker: ‘Een goede praktijkopvolger vinden valt niet mee’

Eens komt het moment dat je de stethoscoop aan de wilgen wilt hangen. Dat je met pensioen wilt. Maar hoe vind je een geschikte praktijkopvolger? Ferry Klompmaker rondde een jaar geleden zijn praktijkoverdracht af en deelt zijn ervaringen.

Ferry Klompmaker“Ik begon erover na te denken toen ik 60 was. Het idee was om op mijn 65e te stoppen en nog twee dagen waar te nemen”, begint Ferry Klompmaker uit Rosmalen. Hij heeft 32 jaar gewerkt als vrijgevestigde huisarts, samen met een collega in een kostenmaatschap. “Ik vond het altijd leuk om de praktijk te regelen. Het huisartsenwerk ook. Het was dynamisch om daarnaast de organisatie te leiden.”

‘Ik was er niet aan toe’

Het vinden van een goede opvolger voor de praktijk blijkt lastig: niet elke huisarts is óók ondernemend en heeft trek in een eigen praktijk. Het valt ook niet mee om de praktijkopvolging van beide kanten op het juiste moment in te zetten. “Allereerst was er een waarnemer die wel interesse had in mijn praktijk, maar ik wilde nog niet stoppen. Mede omdat door de vrije vestiging in 1985 en de langzame praktijkaanwas in die tijd er een behoorlijke pensioenbreuk was ontstaan en op mijn 63e stoppen financieel niet lukte. Toen is hij weggegaan.”

Het gaat vaak om een goed gevoel

Het plan van Ferry Klompmaker veranderde toen hij een lichte herseninfarct kreeg waarvan hij niet volledig herstelde en de praktijkopvolging versneld in zicht kwam. Ook moest hij vaker een beroep doen op waarnemers. Een waarnemer in de zaak was voor Klompmaker een hele goede manier om te zoeken naar een praktijkopvolger. “Iedere praktijk is anders georganiseerd en heeft een eigen gevoel. Het is belangrijk dat je bij elkaar past.” Met het team van assistentes besprak Klompmaker of de waarnemer ook geschikt zou zijn als praktijkopvolger bij de huisartsenpraktijk in Rosmalen.

De financiële kant van een huisartsenpraktijk

In de praktijk van Ferry kwam een tweede waarnemer die ook wel interesse had in de opvolging. Hij bleek uit het juiste hout gesneden en Klompmaker ging met hem praten over de praktijkopvolging. Toen bleek dat hij, door zijn persoonlijke situatie, langer wilde wachten met dit soort stappen. “Dat paste niet bij mijn tempo en dus zocht ik verder.”

“Via een app-groep van afgestudeerde huisartsen, kwam ik in contact met een derde waarnemer. Hij had interesse. Samen met mijn overnamespecialist van Alexandré Finance, Evert Geurtsen, hebben we een financieel plan gemaakt hoe we verder zouden gaan.” Het gaat dan om vragen als: Is er een eigen pand? Zijn er andere verplichtingen in relatie tot collega’s? Hoe is de kostenmaatschap geregeld? Zijn er contracten met de waarneemgroep of de zorggroep? Heb ik daar verplichtingen bij?

Realiseer je: opvolgers zijn 30 jaar jonger

De Rosmalense huisarts ging wat technischer kijken naar de praktijkopvolging: “Het financiële plaatje moet goed zijn. Hierbij heb ik veel hulp gehad van Evert Geurtsen. De opvolger moet ook passen bij het team en de patiënten. Tegelijk moet je niet teveel eisen stellen. De opvolgers zijn 30 jaar jonger dan jij. Ze kijken anders tegen de dingen aan.” Klompmaker was elke dag op de praktijk en kon de praktijkopvolger adviseren met zijn patiëntenkennis. “Ik gaf mijn waarnemers de ruimte voor nieuwe dingen. Ik vond het heel leuk dat iemand het oppakte.” In juli 2017 is zijn praktijk overgegaan naar de nieuwe huisarts. “Ik kijk met een tevreden gevoel terug op het overdragen van de praktijk.”

“Het blijkt best lastig om iemand te vinden die past en die wil. Dat zie ik ook bij collega-huisartsen.” Klompmaker kon steeds meer dingen loslaten. “Het werkt niet als je een opvolger zoekt met de gedachte dat deze het werk precies zo moet doen als je het zelf gedaan zou hebben. Soms denk ik, ja jongen, zo moet je dat niet doen. We hebben dat al tien keer geprobeerd. Maar je moet dat loslaten.”

Op tijd beginnen met praktijkopvolging

Terugkijkend heeft Ferry Klompmaker 3 tips voor wie begint aan praktijkopvolging:

  • Begin op tijd. Vijf jaar is een redelijk veilige periode.
  • Wees van het begin af aan duidelijk naar de waarnemer toe wat de bedoeling is en hoe het financiële plaatje eruit moet zien.
  • Geef elkaar de ruimte en laat het los.

Wilt u meer weten over het overnemen van een huisartsenpraktijk? Lees dan ons whitepaper.

New Call-to-action

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.