Huisartsenpraktijk Ferry Klompmaker |
Ervaringen van een praktijkoverdracht

 

Ferry Klompmaker was jarenlang huisarts in Rosmalen. In 2017 rondde hij zijn praktijkoverdracht af. Hoe Alexandré Finance hem daarbij geholpen heeft? Hij deelt graag zijn ervaringen met u.

“Rond mijn 60e jaar kwam het einde van mijn werk als huisarts steeds meer in zicht. Toch bleef het altijd nog wat ver weg. Zo was er wel een hidha verbonden aan de praktijk, maar een overname met deze persoon was bijvoorbeeld nog niet ter sprake gekomen. Ergens had ik in gedachten dat dat wel rond mijn 65e jaar zou komen.”

Opvolgingsplan in stroomversnelling

“Tot ik op mijn 62e gezondheidsklachten kreeg en alles in een stroomversnelling terecht kwam. Aanvankelijk had ik de hoop dat ik zou herstellen, maar dat gebeurde niet. Het zoeken naar een geschikte opvolger werd steeds reëler. Met mijn adviseur van Alexandré Finance had ik al regelmatig goed contact. Toen een opvolger zich aandiende heb ik samen met hem een plan gemaakt hoe de overname eruit zou kunnen zien. Hierbij richtte Alexandré zich meer op de financiële kant.”

 “Er was regelmatig contact met Alexandré over de overname, we brainstormden regelmatig over de verschillende aspecten.”

Masterplan overdracht

“Alexandré stond open voor mijn ideeën met betrekking tot de praktijkovername. We brainstormden regelmatig, ze gaven als professionals goed de grenzen van alle mogelijkheden aan en ze namen altijd ruim de tijd om te overleggen. Uiteindelijk is er een masterplan voorgelegd aan mijn opvolger. Dit plan was niet in één keer rond, we schaafden eraan bij totdat er een definitief overnamecontract lag.”

Aspecten bij praktijkopvolging

"Huisartsen hebben de neiging om zaken op te lossen binnen hun denkkader c.q. opleidingsachtergrond. Praktijkopvolging is niet iets dat binnen dit kader valt, er zijn weinig richtlijnen en vele voorbeelden van collega’s. De locatie is belangrijk, de praktijkgrootte, maar ook de praktijkinrichting. Daarnaast spelen zaken als “is de praktijk gezond?” of “wat is de leeftijdsverdeling?” een rol.

“Ook de fiscale expertise bij de praktijkovername was belangrijk. Zo wil je een goed rendement op de verkoop van je praktijk, maar wel op een fiscaal juiste manier. Alexandré kon mij hierin goed adviseren.”

Communicatie belangrijk onderdeel van overnametraject

“De communicatie met personeel en patiënten vond ik zelf een erg belangrijk element gedurende de overnameperiode. Er kwamen regelmatig vragen van patiënten van “wanneer gaat de dokter weg?”. Patiënten zijn nieuwsgierig en willen weten waar ze aan toe zijn. Het hele traject moet dus goed voorzien worden van ‘wat gaat er gebeuren en wanneer’ en dient voortdurend te worden bijgesteld.”

Ervaringsdeskundige

“Na zoveel jaar in het huisartsenvak, blijf ik nog graag betrokken aan de zijlijn. Zo zal ik namens Alexandré als begeleider bij praktijkovernames optreden. Met een recentelijke overname, weet ik  waar een starter of vertrekkende huisarts op dient te letten.”