Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
4 tips die geld opleveren bij overdracht van uw huisartsenpraktijk

4 tips die geld opleveren bij overdracht van uw huisartsenpraktijk

U overweegt uw huisartsenpraktijk over te dragen? Lees onze 4 tips en profiteer van o.a. fiscale regelgeving die u onderaan de streep geld opleveren of besparen.

  1. B.V. aanhouden na overdracht van de praktijk; Wilt u als (apotheekhoudende) huisarts na de verkoop van uw praktijk nog een of meerdere belangen in de zaak houden? Een B.V. voortzetten of starten kan gunstig zijn. In deze constructie is vermogensopbouw fiscaal namelijk het voordeligst. Uw privé vermogen is in box 3 belastbaar van 0,54% tot 1,60% (IB 2020). In een B.V. betaalt u geen vermogensbelasting, maar vennootschapsbelasting (VPB 2020; 16,5% over de winst t/m € 200.000. Alle winst daarboven wordt voor 25% belast) over de winst. In 2021 wordt de VPB resp. bijgesteld naar 15%/21,7%. 

    Bovendien zijn eventuele investeringen vanuit uw B.V. fiscaal aftrekbaar, omdat deze als kosten de winst drukken. Hierdoor betaalt u minder vennootschapsbelasting (VPB). Investeringen vanuit privévermogen bieden niet dit fiscale voordeel. Binnen een B.V. houdt u ook nog eens uw zakelijke belangen het best gescheiden.

    Check onze overnamepagina >>  
  1. Overdracht zonder fiscale eindafrekening; Indien u tijdig besluit om uw praktijk over te dragen dan kunt u profiteren van de ‘geruisloze overdracht’. Bij deze overdracht ontvangt u geen fiscale eindafrekening van de belastingdienst. Voorwaarde is wel dat u als praktijkhouder uw hidha of overnemende partij minimaal 3 jaar onder contract heeft binnen de praktijk terwijl u zelf nog mee werkt. Deze ‘zachte’ overgang is een stuk voordeliger dan de ‘harde’ variant. In het laatste geval moet u namelijk belasting betalen over de stakingswinst oftewel uw verkoopopbrengst. Kiest u toch voor een ‘harde’ overdracht? Bijvoorbeeld omdat 3 jaar overgang niet meer haalbaar is? Dan biedt de spreiding van opbrengsten uit punt 3 hieronder fiscaal verlichting.
  1. Smeer uw opbrengst fiscaal uit; U verdiende in het jaar van uw praktijkverkoop een mooie bedrag, maar de fiscus weet u te vinden en belast uw opbrengsten een stuk hoger dan normaal vanwege deze uitschieter. Tegelijk biedt dezelfde fiscus een regeling om u tegemoet te komen bij deze hoge aanslag. Daarvoor is de middelingsregeling in het leven geroepen. Om de aanslag te beperken mag u sterk wisselende inkomens over maximaal drie aanéénsluitende jaren uitsmeren met fiscaal voordeel tot gevolg.
  1. Lenen kost geld? Financiering middels een geldlening kan juist interessant zijn bij praktijkverkopen; Indien de overnamekandidaat een financiering nodig heeft voor aankoop van  de praktijk dan kan het voor beide partijen interessant zijn om te lenen. De aankopende huisarts heeft wellicht onvoldoende middelen tot de beschikking om de praktijk te financieren. Daarentegen hoeft u wellicht niet direct over het gehele bedrag te beschikken? Een lening biedt de opvolger kans om schulden vanuit de praktijkwinst terug te betalen en u ontvangt als verkoper de rente.

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.