Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Apothekers maken melding van datalekken bij Autoriteit Persoonsgegevens. Vorig jaar 545 keer.

In 2017 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens regelmatig meldingen van een datalek vanuit de branche Zorg en Welzijn. In 60% van de gevallen betrof het persoonsgegevens die naar een verkeerde ontvanger gestuurd waren. 10% van de meldingen kwam door kwijtgeraakte persoonsgegevens w.o. verloren laptops op usb-sticks en 3% kwam door gevallen van hacking, malware of phishing. Apothekers maakten 545 keer melding van een datalek.

Een recentelijk voorbeeld van een datalek kwam in het nieuws vanwege de inzage van tientallen medewerkers van het HagaZiekenenhuis in een patiëntdossier van een bekende nederlander. Personeelsleden hadden via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft toegang tot het dossier dat alleen toegankelijk zou moeten zijn voor medewerkers met een medische betrokkenheid bij de patiënt.

Verhoging databeveiliging

De KNMP heeft op de website een checklist ter beschikking waarmee de apotheker de databeveiliging kan verhogen. Deze bevat voorbeelden van datalekken, de mogelijke gevolgen en integriteitskwesties als 'houd patientinformatie voor u'.

Lees meer op de website van de KNMP.

Deel dit bericht:

Mis nooit nieuws!

Schrijf u in om onze updates te ontvangen, zo vaak als u dat zelf wilt.