Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
De huisartsenzorg in de gevarenzone

De huisartsenzorg in de gevarenzone

Een op de drie huisartsen verwacht op de korte termijn een groot tekort aan huisartsen. In bepaalde krimpregio's is de verwachting voor een tekort nog hoger dan in de rest van het land. Zorgverzekeraars maken zich zorgen en proberen op allerlei manieren huisartsen naar krimpregio's te krijgen. Maar naast het tekort aan huisartsen, baart ook de aard van het werk zorgen. 

De complexiteit van de vragen van patiënten neemt toe, er is een groeiende regeldruk en het beleid veranderd, mensen moeten namelijk langer thuis blijven wonen. De huisarts heeft een centrale rol in het Nederlandse zorgstelsel. Het gevaar hiervan is echter, dat alle problemen in de zorg bij de huisartsen terecht komen. Bij sommige praktijken wordt dit zelfs al gesignaleerd. 

Daarnaast worden huisartsen ook geconfronteerd met tekorten die op andere plekken in de zorg ontstaan. In de GGZ zijn bijvoorbeeld grote tekorten, waardoor er de laatste jaren een verschuiving plaatsvindt van taken van de GGZ naar de huisarts. De simpelere GGZ-vragen zouden door een gespecialiseerde GGZ-ondersteuner kunnen worden opgevallen, maar dit is vaak niet het geval. Ook ontbreken er, noodzakelijk, tussenvoorzieningen zoals een voorziening tussen thuis en een verpleeghuis of thuis en een ziekenhuis. Uiteindelijk is het vaak de huisarts die dit soort problemen op een of andere manier moet opvangen. Tot slot is er ook een veranderende houding van patiënten, die zich steeds vaker gedragen als een eisende consument.

Daarom is het tijd om meerdere maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door meer verpleegkundig specialisten aan te nemen of de taken tussen zorgaanbieders te herverdelen.

Het hele artikel lezen? Klik hier

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.