Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Investeren en geld besparen: gebruik de investeringsaftrek optimaal

Investeren en geld besparen: gebruik de investeringsaftrek optimaal

Het einde van het jaar nadert snel. Met elke maand krijgt u een beter inzicht in uw verwachte winst en de bijbehorende belastingafdracht. Hoewel niemand blij wordt van belasting betalen, is er misschien nog een klein fiscaal voordeel te behalen. Weet u zeker dat u optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden binnen de investeringsaftrek?

Wat houdt de investeringsaftrek in?

Zoals de naam al aangeeft, is het een bepaald percentage van uw gedane investering dat u mag aftrekken van uw behaalde winst. Hierdoor hoeft u uiteindelijk minder belasting te betalen (zowel inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting).

Hoe werkt de investeringsaftrek

Laten we eens naar een voorbeeld kijken om het concept van investeringsaftrek duidelijk te maken:

Stel dat u al € 2.100 aan bedrijfsmiddelen heeft geïnvesteerd in 2023. Als u meer dan € 2.600 investeert, heeft u recht op investeringsaftrek. Stel dat u dit jaar nog eens € 550 extra investeert, waardoor uw totale geïnvesteerde waarde op € 2.650 komt. U kunt dan 28% hiervan aftrekken van uw winst, wat neerkomt op € 742 in dit geval. Als we vervolgens de extra investering van € 550 aftrekken, levert dit een fiscaal voordeel op van € 192.

Let op: Dit is slechts een vereenvoudigd voorbeeld. Neem contact met ons op als u gebruik wilt maken van de investeringsregeling.

Welke investeringen komen in aanmerking voor deze fiscale regeling?

Wanneer spreken we eigenlijk van een investering? Een investering wordt gedaan wanneer u bedrijfsmiddelen aanschaft die niet bedoeld zijn voor doorverkoop, zoals een printer of computer. Afhankelijk van uw Btw-plicht moet het bedrijfsmiddel een minimale waarde hebben van € 450 inclusief BTW (voor niet-Btw-plichtige ondernemers) of minimaal € 450 exclusief BTW (voor Btw-plichtige ondernemers), voordat er sprake is van een investering.

Houd er rekening mee dat auto's nooit in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Bent u benieuwd of u al optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden binnen de investeringsaftrek? Of wilt u ander fiscaal advies?Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Contactformulier

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.