Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Hoe werkt een doorlopende machtiging voor de aangifte inkomstenbelasting?

Hoe werkt een doorlopende machtiging voor de aangifte inkomstenbelasting?

Als u uw aangifte inkomstenbelasting uitbesteedt aan Alexandré of een andere intermediair kent u het hoogstwaarschijnlijk wel: elk jaar opnieuw verlangt de belastingdienst van u dat u uw  intermediair machtigt voor toegang tot de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) en de Serviceberichten Aanslagen (SBA).   Gelukkig voor u en voor ons bestaat er vanaf  1 september 2021 de mogelijkheid tot het aanvragen van een doorlopende machtiging. Per belastingmiddel (VIA, SBA en SBT) dient u een aparte machtiging te verlenen aan uw intermediair. Als wij voor u ook de toeslagen verwerken dan dienen wij dus ook de machtiging voor de Service Berichten Toeslagen te ontvangen.  

Hoe ging het voorheen wat betreft aanvragen machtiging inkomstenbelasting?

Voor 1 september 2021 moesten wij als intermediair ieder jaar opnieuw een aanvraag doen voor een machtiging VIA en/of SBA. Omdat binnen het proces tot de uiteindelijke registratie van de machtiging handelingen worden vereist van drie verschillende partijen, is dit een relatief belangrijke handeling die onnodig veel tijd kost. Daarnaast is het voor menig klant onduidelijk welke handeling hij/zij moet uitvoeren om een akkoord te geven voor de aanvraag. Wanneer deze handeling maar éénmalig hoeft plaats te vinden in plaats van  ieder jaar opnieuw, scheelt dit veel tijd en verwarring voor u en voor ons. 

Wat houdt een doorlopende machtiging VIA in?

Een doorlopende machtiging VIA is een machtiging die wij éénmalig voor u als klant aanvragen. Vervolgens ontvangt u van de belastingdienst het formulier formulier registratie machtiging intermediair goedkeurenwaarmee  u éénmalig een akkoord kan geven aan de belastingdienst dat wij als intermediair uw Vooraf Ingevulde Aangifte ontvangen. Deze doorlopende machtiging geldt voor de toekomstige belastingjaren en eindigt op het moment dat de doorlopende machtiging door u of ons wordt ingetrokken. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer u besluit over te stappen naar een andere intermediair. Nadat de registratie van de doorlopende machtiging is ingetrokken hebben wij als intermediair geen bevoegdheid meer tot het inzien van de gegevens van het desbetreffende belastingmiddel. Met een doorlopende machtiging hebben wij inzicht in de gegevens van de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA), Serviceberichten Aanslagen (SBA) en Serviceberichten Toeslagen (SBT). Omdat onze klantgroep grotendeels geen aanspraak maakt op toeslagen, maken wij voornamelijk gebruik van de Voorafgaande Ingevulde Aangifte (VIA) en Serviceberichten Aanslagen (SBA).

Hoe gaat het proces voor het registreren van een doorlopende machtiging VIA en/of SBA in zijn werk?

Wij, als intermediair, doen bij de belastingdienst een aanvraag voor de doorlopende machtiging betreft de VIA of SBA. De Belastingdienst stuurt vervolgens het formulier ‘Registratie doorlopende machtiging intermediair goedkeuren’ naar u toe. Hier komt het deel waar een handeling van u wordt vereist. Om akkoord te gaan met de door ons aangevraagde machtiging moet u dit formulier  doorsturen naar ons. Vervolgens kunnen wij als intermediair de machtiging activeren met de activeringscode die in het formulier staat. Het kan zo zijn dat u momenteel nog een jaarlijkse machtiging hebt lopen. Deze vervalt op het moment dat de doorlopende machtiging wordt geactiveerd. Let op! De Belastingdienst geeft aan dat het mogelijk is niet alle aanvragen te kunnen verwerken in dezelfde week als dat ze gedaan worden. In deze situatie maken zij gebruik van het principe ‘first in, first out’. Voor deze blog hebben wij gebruik gemaakt van informatie die te vinden is op site van de Belastingdienst.

Vragen? 

Heeft u vragen over de (doorlopende) VIA machtiging? Laat het ons weten? 

Stel je vraag

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.