Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Tekort aan huisartsen loopt verder op

Tekort aan huisartsen loopt verder op

Dat er een tekort aan huisartsen is, komt tegenwoordig steeds vaker in het nieuws. Maar onlangs zijn de gevolgen hiervan ook weer duidelijk geworden. Zo zijn er steeds meer patiënten die maanden zonder huisarts zitten.

De patiëntenfederatie en vier grote verzekeraars krijgen maandelijks honderden telefoontjes van patiënten die geen huisarts kunnen vinden. Sommige patiënten zitten maanden zonder huisarts. Dit is voornamelijk in krimpregio's zoals de Achterhoek, Groningen, Friesland, Noord-Holland, Limburg en Zeeland.

Om in Zeeland het tekort aan huisartsen in de vakantieperiode in ieder geval op te vangen, is er het volgende bedacht: huisartsen die in de zomer bij een praktijk komen werken krijgen als beloning een gratis verblijf in een vakantiehuis. De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie hoopt dat na het verblijf in een van de vakantiehuizen, huisartsen erover na gaan denken om zich voorgoed te vestigen in Zeeland. Echter, deze oplossing is slechts tijdelijk.

Op een gegeven moment lopen alle huisartsenpraktijken er tegen aan dat zij vol zitten. Aldus Hans Gimbel, voorzitter van de huisartsengroep in Heerhugowaard. Officieel zijn de zorgverzekeraars in Nederland ervoor verantwoordelijk dat iedere verzekerde een huisarts heeft. De zorgverzekeraars weten alleen ook niet altijd een oplossing te vinden. 

Een mogelijke oplossing volgens huisarts Gimbel is de hulp van zorgverzekeraars bij de financiering van een praktijkpand. Zo zouden huisartsen zich sneller in een krimpregio kunnen vestigen. De patiëntenfederatie geeft aan dat er echt concrete oplossingen moeten komen. Het tekort aan huisartsen zal komende jaren namelijk nog meer oplopen. En zo zegt Gimbel: "Straks is er echt iemand die geen huisarts kan vinden". 

Lees het hele artikel hier.

 

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.