Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Zorgverleners ontvangen compensatie van zorgverzekeraars

Zorgverleners ontvangen compensatie van zorgverzekeraars

Tandartsen, mondhygiënisten, tandprothetici, fysiotherapeuten; allemaal zorgverleners die door de coronacrisis hun omzet flink hebben zien dalen. Voor deze beroepsgroepen hebben zorgverzekeraars een financiële compensatieregeling in het leven geroepen. Zij vergoeden de terugval in verdiensten en baseren deze op een percentage van de omzet. De vergoeding wordt vanaf mei met terugwerkende kracht tot maart uitgekeerd. Lees hierover ook de brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de 'branche- en beroepsorganisatie in het zorgveld.'

Maandelijkse continuïteitsbijdrage

Met deze maandelijkse continuïteitsbijdrage kunnen zorgverleners aan hun vaste lasten voldoen en doelen zorgverzekeraars op de voortzetting van goede zorg voor alle verzekerden, zowel in deze tijd als na de coronacrisis. De regeling betreft zorgverleners die niet rechtstreeks betrokken zijn bij de behandeling van coronapatiënten. Voor rechtstreekse behandelaars van coronazieken zijn financiële afspraken gemaakt, waar de zorgverleners zoals tandartsen niet onder vallen. De overheid verwees deze gedupeerde branchegroepen voor steun naar de zorgverzekeraars. Hieraan hebben zorgverzekeraars inmiddels gehoor gegeven en zij gaan de middelen betalen vanuit collectieve premie opbrengsten.

Branchewoordvoerder van mondzorgverleners Vaartjes spreekt zich, ondanks de toekenning van de bijdrage, uit over de hoop dat de overheid alsnog over de brug komt met vergoeding van personeelskosten.Hij refereert hierbij aan de kosten die normaal door patiënten aan zorgverleners betaald worden en niet door zorgverzekeraars. Die omzet lopen zorgverleners ook mis.  

ZN (Zorgverzekeraars Nederland) denkt dat de continuïteitsbijdrage ergens tussen de 60 en 85 procent zal bedragen van de omzet die zorgverzekeraars doorgaans vergoeden. Bij acute financiële problemen kunnen zorgaanbieders een vooruitbetaling aanvragen. Mochten zorgaanbieders na de coronacrisis buitengewoon goed draaien waarbij zij een deel van het omzetverlies inhalen, dan wordt dit verrekend met de eerder toegekende bijdrage. Zo niet, dan hoeft de zorgaanbieder niets terug te betalen.

Op onze Coronanieuwspagina vindt u een overzicht van alle maatregelen uit het noodpakket. 

Noodpakket maatregelen

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.