Werknemers die veel en langdurig achter een beeldscherm werken, schaffen steeds vaker een beeldschermbril aan. Volgens een onderzoek van Nieuwe Revu is de schermtijd van de gemiddelde Nederlander toegenomen naar 5,5 uur per dag. En de helft van werkend Nederland, ook onder invloed van het toegenomen thuiswerken, is zelfs meer dan 6 uur aan zijn beeldscherm gekluisterd.
Werknemer tegemoet komen
Door al dat staren en werken achter een beeldscherm ontstaan bij werknemers verschillende klachten zoals hoofdpijn en, pijnlijke en brandende ogen. Een beeldschermbril kan verlichting bieden en dus is de aanschaf ervan enorm toegenomen. Als u als ondernemer in de zorgsector uw werknemer tegemoet wilt komen in de aanschaf van een beeldschermbril dan is het handig om te weten wat de mogelijkheden en regels zijn.
Invloed op loon en loonheffing
Er zijn twee mogelijkheden om een hulpmiddel als een beeldschermbril voor een medewerker aan te schaffen.
-
De werkgever kan de bril ter beschikking stellen. Dan kan deze onder de nihilwaardering van de werkkosten vallen. Eindigt de arbeidsovereenkomst met de desbetreffende medewerker, dan moet de bril weer worden ingeleverd of kan deze overgekocht worden.
-
Wordt de beeldschermbril als arbovoorziening vergoed, dan kan het als gerichte vrijstelling worden aangewezen. Er mag hierbij geen eigen bijdrage van de werknemer worden gevraagd, behalve als de werknemer zelf voor een luxere versie kiest.
Onderzoek voor Arbowet
Als een werknemer aangeeft dat hij/zij klachten heeft door het langdurig werken achter een beeldscherm, is het verstandig om hier onderzoek naar te laten doen. Dat kan bijvoorbeeld door een opticien. Dit is namelijk een verplichting die u hebt als werkgever, vastgelegd in de Arbowet.
Kunt u hulp gebruiken bij het opstellen van een overeenkomst voor een beeldschermbril, dan bieden wij u ( tegen vergoeding) een voorbeelddocument aan. Via onderstaande button kunt u dit document aanvragen.