Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Beeldschermbril voor uw medewerker vergoeden?

Beeldschermbril voor uw medewerker vergoeden?

Werknemers die veel en langdurig achter een beeldscherm werken, schaffen steeds vaker een beeldschermbril aan.  Volgens een onderzoek van Nieuwe Revu is de schermtijd van de gemiddelde Nederlander toegenomen naar 5,5 uur per dag. En de helft van werkend Nederland, ook onder invloed van het toegenomen thuiswerken, is zelfs meer dan 6 uur aan zijn beeldscherm gekluisterd. 

Werknemer tegemoet komen

Door al dat staren en werken achter een beeldscherm ontstaan bij werknemers verschillende klachten zoals hoofdpijn en, pijnlijke en brandende ogen. Een beeldschermbril kan verlichting bieden en dus is de aanschaf ervan enorm toegenomen. Als u als ondernemer in de zorgsector uw werknemer tegemoet wilt komen in de aanschaf van een beeldschermbril dan is het handig om te weten wat de mogelijkheden en regels zijn.

Invloed op loon en loonheffing

Er zijn twee mogelijkheden om een hulpmiddel als een beeldschermbril voor een medewerker aan te schaffen.

  1. De werkgever  kan de bril ter beschikking stellen. Dan kan deze onder de nihilwaardering van de werkkosten vallen.  Eindigt de arbeidsovereenkomst met de desbetreffende medewerker, dan moet de bril weer worden ingeleverd of kan deze overgekocht worden.

  2. Wordt de beeldschermbril als arbovoorziening vergoed, dan kan het als gerichte vrijstelling worden aangewezen. Er mag hierbij geen eigen bijdrage van de werknemer worden gevraagd, behalve als de werknemer zelf voor een luxere versie kiest.

Onderzoek voor Arbowet

Als een werknemer aangeeft dat hij/zij klachten heeft door het langdurig werken achter een beeldscherm, is het verstandig om hier onderzoek naar te laten doen. Dat kan bijvoorbeeld door een opticien.  Dit is namelijk een verplichting die u hebt als werkgever, vastgelegd in de Arbowet.

Kunt u hulp gebruiken bij het opstellen van een overeenkomst voor een beeldschermbril, dan bieden wij u ( tegen vergoeding) een  voorbeelddocument aan. Via onderstaande button kunt u dit document aanvragen. 

Ja, ik wil graag een voorbeelddocument

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.