Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Financiele plannen zonder zorgen met een liquiditeitsprognose

Financiele plannen zonder zorgen met een liquiditeitsprognose

Zonder goed inzicht in toekomstige ontvangsten en uitgaven kunt u geen weldoordachte financiële beslissingen nemen. Neem investeringen in uw bedrijfspand of opleidingstrajecten. Kostbare zaken die vragen om toekomst- en beleidsplanning. Het zou jammer zijn als u twijfelt over de juiste keuze of onrustig bent over een goede financiële afloop. Een liquiditeitsprognose geeft direct overzicht in waar u staat en kan u zakelijk meer rust geven.  

Hoe staat uw praktijk er financieel voor? Weet u precies welke bedragen er openstaan en hoeveel geld er te besteden is? Vermoedelijk heeft u er zeker wel een bepaald gevoel over, maar heeft u de exacte getallen niet paraat. En dat is logisch. U bent als zorgverlener het vak niet ingegaan om u bezig te houden met financiële overzichten. Maar u wilt wel zonder zorgen uw werk kunnen doen, in het vertrouwen dat uw praktijk financieel gezond is.  

Alleen het banksaldo geeft u onvoldoende inzicht

Als we de financiën van uw zorgonderneming terugbrengen naar de basis, dan komt er geld binnen en gaat er geld uit. Als dat met elkaar in balans is, gaat het goed. Maar zo eenvoudig is het niet in de praktijk. De timing van wanneer er geld binnenkomt en uitgaat, is namelijk ook van belang. Uw vaste inkomsten op basis van uw praktijkomvang en praktijkvoering zijn duidelijk. Net als uw vaste uitgaven zoals de huur of hypotheek van uw praktijkruimte en de salarissen. Maar hoeveel zicht heeft u op uw fluctuerende inkomsten, uit consulten en verrichtingen? Hebt u investeringen in opleiding, vervanging van apparatuur, verbouwing van uw bedrijfspand of aankleding van uw wachtruimte gepland? En wanneer kunt u een belastingaanslag verwachten? Al met al, is het lastig om het overzicht te bewaren. Dus als een van de assistentes vraagt om deelname aan een zinvolle maar dure opleiding, is het niet zo gek dat u even aarzelt. Kunt u na die uitgave volgende maand alle rekeningen nog op tijd betalen?

Voor meer financieel advies >>

Financiële onzekerheid maakt goede beslissingen lastig

We merken dat zorgverleners soms onvoldoende inzicht hebben in wat er nog binnen moet komen aan liquide middelen en wat ze kunnen uitgeven. Door deze onzekerheid kunnen ze soms geen juiste beslissingen nemen over investeringen of praktijkuitbreiding.

Tandarts Osinga wil al jaren de praktijk verbouwen. De indeling is nu niet praktisch en met een uitbouw zouden ze er veel ruimte bij kunnen krijgen. Maar ze wil wel zeker weten of het financieel mogelijk is. Soms lijkt het wel of alle rekeningen in één keer binnenkomen en dan gaat het banksaldo hard achteruit. Het maakt haar onrustig dat ze geen goed overzicht heeft van wat er wanneer uitgaat. Misschien ziet ze wel iets over het hoofd. Het is lastig om een beslissing te maken over het bouwbudget en daarom stelt ze de verbouwing steeds maar uit.

Inzicht in de financiële situatie van uw apotheek of praktijk met een liquiditeitsprognose is essentieel bij het maken van goede beslissingen

Hoeveel tijd en energie zou het voor u schelen om u niet af te hoeven vragen hoe de praktijk of apotheek er financieel voor staat? Deze tijd besteedt u wellicht liever aan uw patiënten, aan overleg over complexe casuïstiek of aan het verbeteren van processen.

Een overzicht van alle verwachte inkomende en uitgaande geldstromen, noemen we een liquiditeitsprognose of liquiditeitsbegroting. Het is een schatting van wanneer welke bedragen binnenkomen en wanneer welke bedragen betaald moeten worden. De bewaking van de liquiditeit is één van de belangrijkste onderdelen van het financiële beheer van een organisatie. Stelt u zich maar voor wat er gebeurt als u uw rekeningen niet meer kunt betalen, of de salarissen.

Een betrouwbare liquiditeitsprognose is essentieel om goede beslissingen te kunnen maken en op tijd maatregelen te nemen als dat nodig is. Toch onderschatten veel organisaties de meerwaarde van een goede liquiditeitsprognose, of hebben ze de kennis er niet voor in huis.

Help, nog een administratieve klus erbij?

Dat valt gelukkig mee. Veel werk kan geautomatiseerd worden. Goede software zorgt voor een tijdsbesparing, in plaats van het gevoel dat u er nog een administratieve klus bij krijgt. Het zorgt ervoor dat u niet pas achteraf weet of een periode financieel gunstig is geweest, maar dat u elk moment inzicht heeft in uw financiële situatie.

Zorg voor een goede financiële kennispartner

Heeft u de juiste kennis niet in huis? Een financieel adviseur of accountant kan u inzicht geven in de verschillende factoren die het werkkapitaal beïnvloeden, zoals de uitkomst van een winst- en verliesrekening en de opnamen die gedaan zijn. Zo weet u precies wat u verdient met uw praktijk, wat u kunt investeren en wat er privé te besteden is.

Om een liquiditeitsprognose te maken die betrouwbaar is, is kennis nodig van uw organisatie en van de branche. De liquide middelen van zorgverleners steken nu eenmaal wat anders in elkaar dan die van een bouwbedrijf of adviesbureau. Daarbij is het zinvol als uw adviseur begrijpt welke invloed u zelf op uw inkomsten heeft en waarin u afhankelijk bent van de politiek. Een goede partner die bekend is met de zorg, kan bovendien voorzien in een benchmark. U weet dan op welke vlakken u ten opzichte van vergelijkbare praktijken goed draait en waar kansen voor verbetering zijn.

Tandarts Osinga heeft hulp ingeschakeld van een accountant. Er is nu een duidelijke liquiditeitsprognose, waarin per maand de verwachte geldstromen inzichtelijk zijn. Ze weet nu precies hoeveel geld er beschikbaar is voor de verbouwing. Binnenkort start de aannemer al. Een paar andere investeringen stelt ze een jaar uit. Ze is blij dat ze zich geen zorgen meer hoeft te maken. Het voelt alsof ze alles goed onder controle heeft. Ze maakt nu veel sneller beslissingen, gebaseerd op cijfers en niet meer op gevoel. En dat voelt een stuk prettiger.

Wilt u ook betere beslissingen maken op basis van betrouwbare financiële gegevens? Vraag een gesprek aan met een financiële kennispartner voor de zorg.

Maak een afspraak 

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.