Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Hoe werkt bijtelling 'auto van de zaak'?

Hoe werkt bijtelling 'auto van de zaak'?

Beschikt u over een 'auto van de zaak' en gebruikt u deze ook privé voor meer dan 500 km per jaar?  De belastingdienst ziet het privé gebruik als een vergoeding waarvoor u een fiscale afrekening ontvangt door middel van een bijtelling bovenop uw brutoloon.  

Rittenadministratie bij alleen zakelijk gebruik

Gebruikt u de zakelijke auto alleen voor woon-werkverkeer en andere zakelijke ritten? Dan heeft u geen bijtelling en betaalt u geen belasting over het gebruik. De belastingdienst adviseert dan wel om een rittenadministratie bij te houden waarmee u kunt aantonen dat er alleen zakelijk gebruik is.

Hoogte bijtelling 

De hoogte van de bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde. Dit is niet hetzelfde als de dagwaarde, maar de waarde van de auto zodra deze uit de fabriek komt. Het maakt voor de bijtelling niet uit of je een nieuwe of al wat oudere auto rijdt.  De periode waarop het bijtellingspercentage van toepassing is, bedraagt 5 jaar. Na 5 jaar komt uw auto in de bijtellingsregeling die op dat moment van toepassing is, maar die nog steeds betrekking heeft op de cataloguswaarde. Voor de meeste auto’s, ook degenen die deels elektrisch en deels benzine zijn, geldt een bijtelling van 22% over de cataloguswaarde Voor volledig elektrische of deels waterstof auto’s geldt een lager tarief over de eerste € 30.000 aan cataloguswaarde, nl. 16%. Over de waarde daarboven betaalt u 22%. 

Stijging bijtelling voor elektrische auto’s en waterstof auto’s

Voor elektrische en deels waterstof auto’s is de bijtelling 16%. Voor elektrische auto’s geldt ook een ander drempeltarief van de cataloguswaarde nl. € 30.000. Respectievelijk 16% bijtelling onder de € 30.000 en 22% van alles boven de € 30.000. Voor waterstofauto’s blijft de bijtelling over de gehele cataloguswaarde 16%. De overheid beloont ‘groene’ rijders met deze belastingvriendelijke regeling en stimuleert toekomstige autokopers om over te stappen op de innovatieve waterstoftechnologie. 

Rekenvoorbeeld bijtelling elektrische auto 

Stel: U rijdt in 2023 een elektrische auto met een cataloguswaarde van € 42.000. De bijtelling bedraagt 16% van € 30.000 en 22% van € 12.000. De totale bijtelling op uw bruto jaarloon is € 7.440. Afhankelijk van de belastingschaal waarbinnen uw salaris valt, betaalt u in de 1e belastingschijf 36,93% aan inkomstenbelasting t/m € 73.031 brutoloon en 49,5% in de 2e belastingschijf van alles boven de € 73.031 aan brutoloon. Indien u een bruto jaarsalaris heeft van € 50.000, komt u met de bijtelling uit op een bruto belastbaar inkomen van € 57.440 waarover u 36,93% inkomstenbelasting afdraagt.

In deze berekening gaan wij uit van de belastingschaal voor ‘niet AOW gerechtigden’ en hebben wij nog geen rekening gehouden met eventuele heffingskortingen als inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Meer informatie? 

Op onze fiscaal advies pagina vindt u meer informatie over ondernemerszaken. Mocht u naar aanleiding van dit blog meer vragen hebben over de 'auto van de zaak'? Bel of mail gerust.

Ja, ik wil graag fiscaal advies

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.