Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Huisartsenpraktijk overdragen? Dit komt erbij kijken.

Huisartsenpraktijk overdragen? Dit komt erbij kijken.

Speelt u met de gedachte om binnenkort te stoppen met uw eigen huisartsenpraktijk? Realiseert u zich dan dat het goed is om tijdig te starten met stoppen. Het overdragen van uw praktijk is niet zomaar iets. Waarschijnlijk heeft u jarenlang met veel passie uw werk vervuld en gebouwd aan iets wat u zeer dierbaar is: uw eigen praktijk. In dit artikel geven wij u tips over zaken die u niet moet vergeten.

Duidelijkheid op materieel en emotioneel gebied

Zoals met alles in dit leven is er een tijd van starten en een tijd van stoppen. Misschien dat uw pensioen nadert en dat u daar ook best wel naar uit kijkt. U moet voor uzelf wel duidelijkheid hebben over uw beslissing om de praktijk over te dragen: juridisch, fiscaal en financieel, maar zeker ook duidelijkheid op emotioneel vlak.

Op het moment dat u voor het eerst gaat nadenken over het overdragen van uw praktijk geeft dit u waarschijnlijk nog juist veel onduidelijkheid. Is mijn pensioen voldoende om van de aankomende jaren te genieten? Ben ik er echt klaar voor om afscheid te nemen van mijn praktijk? Hoe zou ik graag willen zien dat het verder gaat met mijn huisartsenpraktijk, juist wanneer ik er zelf niet meer actief bij betrokken ben? Hoe vind ik iemand die ik waardig acht om mijn praktijk over te nemen? Veel vragen die beantwoord moeten worden voordat u daadwerkelijk van uw praktijk afstand kan/wil doen.

Uw opvolger selecteren

Bedenk aan welk profiel uw opvolger dient te voldoen. Realiseert u zich dat uw opvolger misschien een hele andere kijk op zaken heeft dan u. Hoe gaat u hiermee om? Wellicht dat uw opvolger niet als solist de praktijk wil runnen, maar van uw praktijk een duopraktijk wil maken. Meer informatie over deze optie vindt u in het kader hierna. Leer in een vroeg stadium uw mogelijke opvolger kennen. Zorg dat u er vrede mee heeft dat hij/zij de praktijk gaat overnemen.

Waardebepaling van de praktijk

Vraag uw financieel/fiscaal adviseur de waarde te bepalen van uw huisartsenpraktijk. De waarde van uw praktijk wordt op basis van een aantal factoren bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de huisvesting, de inventaris en de geldstroom.

Bij de huisvesting wordt gekeken naar het eigendom van het pand. Is het pand van de verkopende arts of wordt het gehuurd? Bij een pand in eigendom kan dit pand worden overgedragen of worden onderverhuurd aan de nieuwe eigenaar. Wanneer het pand gehuurd wordt, zou de startende arts het huurcontract kunnen overnemen.

De liquiditeit van een praktijk is belangrijk, omdat ingeschat moet worden of rekeningen kunnen worden blijven betaald en of de liquiditeit voldoende blijft om ook het salaris van de startende arts te betalen. Daarnaast zijn er factoren van buitenaf die van invloed zijn op de liquiditeit. Zo worden trends inzichtelijk gemaakt, wordt er gekeken naar de ontwikkelingen in de zorgmarkt, zodat een juiste inschatting gemaakt kan worden van de liquiditeit voor de startende arts(en).

Een financiële compensatie vragen is niet (meer) uit den boze, ook al wordt het vaak nog geen goodwill genoemd. U moet dan denken aan een situatie waarin u bijvoorbeeld over de norm van het aantal patiënten heen zit of om in de overdracht voor andere specifieke zaken gecompenseerd wordt. Vraag uw financieel/fiscaal adviseur hier naar. Zeker wanneer het kantoor gespecialiseerd is in de zorgmarkt kan men u goed helpen bij het bepalen van de juiste waarde van uw praktijk. Meer over goodwill leest u ons onze gratis whitepaper.

Pensioensopbouw huisarts

Als huisarts betaalt u jaarlijks een pensioenpremie aan Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH). Het pensioen voor Nederlanders kent drie aspecten, te weten: AOW, pensioen en lijfrente. Wanneer iemand minstens 50 jaar in Nederland woont of werkt heeft hij recht op een volledige AOW. Het twee aspect is het werknemers- of werkgeverspensioen. Dit vindt voor de huisarts plaats bij SPH. Als huisarts bouwt u op basis van uw inkomen tot maximaal € 126.802 een pensioen op. Dit hangt uiteraard af van verschillende factoren. Er wordt gekeken naar uw arbeidsverleden en de pensioenpremies die betaald zijn. Tot slot kunt u ook sparen d.m.v. een lijfrente. Belangrijk hierbij is, is dat bij het uitkeren hiervan u nog wel belasting betaalt. De uiteindelijke berekening kan best ingewikkeld kan zijn , waarbij u wellicht advies of meer informatie kunt gebruiken.
Wilt u meer in detail weten hoe uw pensioen eruit ziet? Neem contact met ons op en wij helpen u verder.

Communiceren over de overdracht

Wanneer u stopt met uw huisartsenpraktijk heeft dat uiteindelijk niet alleen impact op u. Zorg dat u tijdig ook andere belanghebbenden inlicht. Denk aan medewerkers en andere huisartsen waar u veel mee samenwerkt. Vergeet ook patiënten, toeleveranciers & dienstverleners niet in te lichten. Sommige van deze taken kunt u verdelen met uw opvolger. Zorg dat iedereen de juiste verwachtingen heeft en dat iedereen op tijd de juiste informatie tot zich krijgt.

New Call-to-action

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.