Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Hypotheek financieren door eigen bv

Hypotheek financieren door eigen bv

Wilt u als ondernemer een eigen woning kopen dan kunt u natuurlijk  een hypotheek  laten financieren door een bank, maar dat kan ook bij de bv waar u aandeelhouder van bent.  Uw eigen vennootschap  treedt dan op als bank. Dat klinkt wellicht aantrekkelijk toch is het goed om een aantal aspecten onder de loep te nemen. 

Hypotheekrente bepalen

Als ondernemer kunt u geen lagere rente berekenen dan een bank, daarentegen blijft  het geld wel in eigen bezit. Hoewel een lagere rente voor de geldlener waarschijnlijk gunstiger is, is dat niet perse gunstig voor u als de aandeelhouder. Er zijn tegenovergestelde belangen. Privé wilt u een zo laag mogelijke rente op uw financiering, maar als aandeelhouder wilt u zorgen voor een optimaal rendement.

Geld lenen of beleggen

Ondernemers die geld lenen aan zichzelf willen dit goedkoper doen dan de bank. Als u dit zou vergelijken met wat een zelfde bedrag had kunnen opleveren als het was belegd. Een belegging van 100.000 euro zou over 30 jaar gegroeid kunnen zijn naar 2,1 miljoen. Waarschijnlijk veel meer dan de hypotheek na 30 jaar oplevert. Door automatisch te kiezen om als bv de hypotheek te verstrekken, kunt u uzelf enorm te kort doen.

Vastgoed huren of kopen als bv

Een privépand zou ook door de bv kunnen worden aangekocht en dan verhuurd kunnen worden aan de ondernemer. Toch gebeurt dit nauwelijks. Een woning is als privébezit veel lucratiever. Een koopwoning is namelijk gemiddeld met 5% per jaar in waarde toegenomen. Een belegging die voor een bv veel minder interessant is. Ook de huuropbrengst zou bovendien geen belastingvoordeel opgeleverd hebben voor de bv aangezien de huuropbrengst uiteindelijk winst is die belast is voor de vennootschapsbelasting.

Financiële wensen ondernemer

Voor u als ondernemer zit uw spaarpotje in de holding. U bent natuurlijk vrij om dit te gebruiken voor een woning, maar wellicht zijn er meerdere belangen, zoals bijvoorbeeld het pensioen. Het is verstandig om alle wensen en doelen in kaart te brengen in een financieel beleid.

Fiscaal advies kan keuze makkelijk maken

Een fiscaal adviseur kan u als ondernemer helpen en adviseren. Door duidelijk in kaart te brengen welk effect uw keuze heeft op het totaal aan belastingregels. Bij Alexandré werken meerdere fiscaal adviseurs die graag meedenken over de meest gunstige keuze voor u.

Wilt u eens doorpraten over dit onderwerp en onafhankelijk advies. Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Ja, ik wil graag fiscaal advies    of lees eerst verder over wat fiscaal advies voor u kan betekenen.

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.