Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Makkelijk geld schuiven met rekening-courant krediet

Makkelijk geld schuiven met rekening-courant krediet

Heeft u behoefte aan flexibiliteit in uw financiering? Dan is een rekening-courant krediet wellicht iet voor u. Met een rekening-courant kan u vanuit bijvoorbeeld uw privérekening makkelijk uw BV financieren, het kan ook precies andersom gebruikt worden: privé uitgaven die vanaf uw zakelijke rekening worden betaald, worden op de rekening courant gezet en dit is een vordering op u als aandeelhouder. Soms is een rekening-courant dus een bezit, en soms wordt het een schuld.

Zakelijk gat vullen met privé geld 

Als ondernemer kan het voorkomen dat u ‘even snel’ een privé rekening betaald vanaf uw zakelijke rekening. Of juist een zakelijk bedrag betaald vanaf uw privé rekening. Dit bedrag betaald u dan later weer terug naar uw B.V.  Dat kan allemaal met een rekening-courant krediet. U schuift als het ware met geld. Dit gebeurt in eerste instantie zonder rente, daarin verschilt rekening-courant van een lening. Daarnaast kan u zelf de hoogte bepalen wanneer u dit met uw eigen geld doet.  Wanneer u een rekening courant via de bank zou afsluiten, dan wordt de hoogte van het krediet bepaalt door de bank. Een aanvraag van een rekening courant bij de bank, brengt ook meer regelwerk mee. Afhankelijk van het functioneren van uw bedrijf keurt de bank de aanvraag goed of af. Bovendien vraagt de bank om een zekerheid of een persoonlijke garantie. Bijvoorbeeld in de vorm van een onderpand of persoonlijke borgstelling.

Hoogte saldo bepaalt rente

Een door u zelf gefinancierde rekening-courant krediet, kan voordelen hebben. Bij een door uzelf gefinancierde rekening-courant krediet hoeft van de belastingdienst geen rente berekend te worden wanneer het saldo niet boven het bedrag van €17.500,- uit komt. Komt het saldo boven dit bedrag uit dan moet er over het hele bedrag een zakelijke rente worden berekend. De hoogte van de zakelijke rente kan in een rekening-courant overeenkomst worden vastgelegd. Naast het maximum krediet controleert de fiscus ook of de verplichte overeenkomst aanwezig is.

Verplichte overeenkomst nodig voor rekening-courant

Zo’n verplichte overeenkomst kan u samen met behulp van ons opstellen. In de overeenkomst moeten in ieder geval de volgende onderdelen terugkomen:

  • Wie zijn de geldnemer en geldverstrekker (tussen wie is de overeenkomst);
  • De ingangsdatum van de overeenkomst;
  • De duur (looptijd) van de overeenkomst (onder welke omstandigheden kan deze ontbonden worden);
  • Het maximumbedrag;
  • De rente;

Het opstellen en ondertekenen van een rekening-courant overeenkomst kan zonder tussenkomst van een notaris of belastingdienst.

Overweegt u een rekening-courant krediet? Let dan goed op de risico’s. Ja, het is een flexibele vorm van financiering, maar gaat u over het limiet dan betaalt u extra rente!

Wilt u advies of zoekt u hulp bij het opstellen van een overeenkomst, dan kunnen wij u natuurlijk helpen. Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

 Hoe kunnen wij u helpen? 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.