Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Moet ik de waarde van mijn cryptovaluta opgeven bij de Belastingdienst?

Moet ik de waarde van mijn cryptovaluta opgeven bij de Belastingdienst?

Steeds meer mensen handelen in cryptovaluta. En steeds vaker worden ze onderdeel van het betalingsverkeer voor diensten en producten.  Zo kunnen in 'Bitcoinstad Arnhem ' consumenten voor een aanzienlijk aantal diensten en producten al betalen met bitcoins.

Waarde Crypto in Box 3 bij aangifte inkomstenbelasting

Tegelijkertijd is het nog niet heel duidelijk hoe consumenten en ondernemers fiscaal om moeten gaan met hun cryptovermogen. Dit is terug te zien in hoe de Belastingdienst op dit moment de aangifte inkomstenbelasting georganiseerd heeft. Bij deze aangifte maakt de Belastingdienst gebruik van de VIA (Vooraf Ingevulde Aangifte). Bekende gegevens over inkomsten uit arbeid en vermogen staan hier al vooraf in gevuld. Cryptovermogens staan niet in de VIA, maar moeten wel in Box 3 (sparen en beleggen) (voor ondernemers die uitbetaald worden in Crypto geldt Box 1) opgevoerd worden. Vergeet ze dus niet op te voeren bij de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe bepaal ik de waarde van mijn Cryptovaluta?

Bij de waarde van de cryptovaluta in Box 3 hanteert de Belastingdienst 1 januari als peildatum (van het jaar waarin je aangifte doet).  De waarde van de crypto’s geef je aan in euro’s. Het is dus verstandig om op nieuwjaarsdag een printje te maken van het aantal cryptomunten die je bezit, met daarbij de waarde van dat moment. Zorg er dus voor dat je administratie over je cryptovaluta op orde is! Vergeet je een opgave van je crypto's? Dan riskeer je een boete van van maximaal 300%. Ondanks dat veel cryptovaluta anoniem blijven, kan de belastingdienst altijd een verzoek doen om iets te onderzoeken. Wees hier alert op.

Wanneer ben ik ondernemer in Crypto’s en wat verandert er voor mij bij de belastingdienst?

Stel je bent ondernemer en je laat je diensten en producten uitbetalen in crypto’ s. Of het handelen in crypto’s is je werk en dagbesteding geworden? Hoe geef je deze inkomsten op bij de Belastingdienst? Wanneer je voor je verkochte goederen of geleverde diensten cryptovaluta ontvangt, dan ziet de Belastingdienst dit als winst uit onderneming  en valt het in Box 1. De waarde van de valuta moet op het moment van de ontvangst worden omgerekend in euro’s. Daarnaast dient de ondernemer een factuur met btw te sturen, zodat de btw aangifte juist kan worden uitgevoerd.

Wanneer gaan je crypto opbrengsten fiscaal gezien van Box 3 naar Box 1?

  • Als je volgens de richtlijnen van de belastingdienst ondernemer bent en je wordt voor je diensten of producten uitbetaald in crypto's. 
  • Wanneer je (voor)kennis hebt bij het handelen, waardoor de onzekerheid van de transactie wegvalt;
  • Als de handel in cryptocurrency voor jou een dagbesteding is;
  • Als je IT-apparatuur hebt aangeschaft om te ‘minen’ gaat de vergoeding naar Box 1. De waarde van de crypto zelf blijft in Box 3;
  • Wanneer je tegen vergoeding het vermogen voor anderen beheert. Deze inkomsten vallen ook in Box 1.
  • Of als je als medewerker uitbetaald wordt in crypto. 

Meer weten over Crypto en IB aangifte?

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.