Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Opgelet! U moet het vakantiegeld uitbetalen

Opgelet! U moet het vakantiegeld uitbetalen

Een werknemer heeft recht op minimaal 8% vakantiebijslag. Dit wordt berekend over het loon dat verdiend is in het afgelopen jaar. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in mei of juni. Voor u als werkgever wel handig om in die maand voldoende liquiditeit te hebben om het vakantiegeld te kunnen uitbetalen. Want zowel vakantiegeld als de extra loonbelastingen zijn grote kostenposten, maar wel kosten die u kunt begroten.

Begroot van te voren vakantiegeld

De vakantiebijslag in mei en de hoge loonbelasting die u moet betalen in juni zijn kosten die elk jaar terugkomen. Daarom kunt u deze goed van te voren begroten. Wanneer u daar rekening mee houdt komt u waarschijnlijk ook niet voor verrassingen te staan.

Een paar tips:

  1. Maak een begroting voor het hele jaar en krijg inzicht in de uitgaven die u te wachten staan.
  2. Begroot hoeveel u moet betalen aan vakantiegeld en loonbelasting.
  3. Reserveer per maand een bedrag voor vakantiegeld.
  4. Pas de reservering aan wanneer er wijzingen zijn in het aantal personeelsleden.

Wanneer u voor een grote kostenpost maandelijks een bedrag reserveert, dan wordt dit voor u veel makkelijker te betalen. Want zoals al gezegd u bent als werkgever wel verplicht om vakantiegeld te betalen (tenzij dit anders in de cao of arbeidsovereenkomst staat).

Vakantiegeld hoeft niet persé in mei

Hoewel vakantiegeld verplicht is hoeft u dit niet persé in mei of juni uit te betalen. U kunt met u werknemers afspreken om het op een ander moment uit te betalen bijvoorbeeld in het najaar. U kunt zelfs afspreken om het vakantiegeld verspreid over de verschillende maanden te betalen. Voor sommige medewerkers is dit prettig en een fijne aanvulling op hun salaris. Deze manier van uitbetalen mag alleen als hier samen overeenkomst over is bereikt.

Waar wordt het voor gebruikt?

Steeds minder werknemers gebruiken het vakantiegeld ook echt om een vakantie van te betalen. Meer dan 60% gebruikt dit jaar het vakantiegeld voor een ander doel. Dat varieert van: hypotheek aflossen, sparen, woning verduurzamen tot het kopen van een andere auto. Er zijn ook steeds meer werknemers die het vakantiegeld nodig hebben om de gewone rekeningen te betalen.

Meer of minder vakantiegeld

Het bedrag aan vakantiegeld dat gereserveerd is, kunt u vinden op de loonstrook. Dit is een brutobedrag. Over dit bedrag wordt een bijzonder belastingtarief geheven en daardoor kan het netto bedrag best wel tegenvallen. Dit jaar ontvangen werknemers met hogere inkomens netto minder vakantiegeld dan werknemers met een inkomen tot 3000 euro bruto per maand. Deze groep ontvangen netto dit jaar dus iets meer vakantiegeld.

Salarisadministratie

Wanneer u gebruik maakt van onze dienstverlening op het gebied van salarisadministratie dan kunt u al uw vragen over vakantiegeld en  belastingregels aan ons stellen via salaris@alex-andre.nl.

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.