Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Pensioenregeling huisartsen gaat veranderen, wat is uw actie?

Pensioenregeling huisartsen gaat veranderen, wat is uw actie?

In 2019 is er een pensioenakkoord tot stand gekomen dat veel wijzigingen met zich mee zal brengen. Een van de eerste concrete wijzigingen op dit moment is het pensioenfonds van de huisartsen dat gaat veranderen. Weet u wat dit financieel voor u betekent?

Wat gaat er precies veranderen?

Bij de huidige regeling worden afspraken gemaakt over de hoogte van uw toekomstige pensioen. Bij de nieuwe regeling worden afspraken gemaakt over de hoogte van de premie, waarmee u later uw pensioenuitkeringen inkoopt. De nieuwe regeling gaat in per 1 januari 2022.

Dit is natuurlijk niet het enige wat er gaat veranderen. Momenteel mag u bij de Stichting pensioenfonds voor Huisartsen (SPH), vanaf 60 jaar al met (deeltijd)pensioen. Bij de nieuwe regeling mag u pas vanaf 63 jaar met (deeltijd)pensioen.

Stel u bent nu 60 jaar en wilt niet wachten tot uw 63ste om pensioen te ontvangen vanuit het pensioenfonds, dan moet u voor 31 augustus 2021 laten weten aan de SPH, dat u met (deeltijd)pensioen wil. De uitkering hiervan moet uiterlijk 1 december 2021 ingaan.

Welke pensioenkeuze heeft u?

Bij de huidige pensioenregeling moet het pensioen tussen 60 jaar en 5 jaar na AOW leeftijd ingaan en heeft u de keuze uit vier deeltijdpercentages voor het deeltijdpensioen. Daarnaast kan u kiezen voor wel of geen conversie: kiest u voor conversie, dan begint u met hogere pensioenuitkeringen en nemen de uitkeringen elk jaar iets af.

Bij de nieuwe pensioenregeling moet het pensioen tussen 63 jaar en 5 jaar na AOW leeftijd ingaan. Bij het deeltijdpensioen zijn alle deeltijdpercentages mogelijk. Tot slot heeft u de keuze wel of niet: hoog/laag. Bij hoog/laag begint u ook met een hogere pensioenuitkering, welke elk jaar iets afneemt. Alleen bij hoog/laag is, in tegenstelling tot bij conversie, de afname van de uitkering gemaximeerd op 20 jaar.

Daarnaast krijgt u bij de nieuwe pensioenregeling een keuze over het type uitkeringen. U heeft de keuze voor variabele pensioenuitkeringen met de mogelijkheid dat deze door beleggingen nog hoger (of lager) worden, of de keuze voor een stabiele pensioenuitkering.

Plan uw pensioen goed

Voor iedereen heeft deze regeling impact. Onderstaand overzicht laat zien, wat voor u speelt op welke leeftijd.

Een goede planning is belangrijk, bent u in staat om financieel rond te komen als het tegenzit. Zo kan het verstandig zijn om te controleren tot welke leeftijd de uitkeringen van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) lopen. Stel uw AOV uitkering loopt tot uw 60ste, bent u in staat om de drie jaar zonder een eventuele uitkering te redden of moet u hier een potje voor opbouwen?

Heeft u vragen of advies nodig? Neem contact met ons op!

Hoe kunnen wij u helpen?

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.