Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Profiteer maximaal van fiscale voordelen met de juiste rechtsvorm

Profiteer maximaal van fiscale voordelen met de juiste rechtsvorm

Kunt u het best uw auto zakelijk of privé boeken, dit jaar of volgend kalenderjaar een investering doen of wel of niet een samenwerking aangaan? Wat fiscaal het verstandigst is, hangt af van uw persoonlijke situatie, de organisatie van uw praktijk en de rechtsvorm. Per rechtsvorm (BV, maatschap, eenmanszaak of VOF) verschilt het namelijk van welke fiscale voordelen u kunt profiteren. Het voordeel kan oplopen tot meer dan €1.000 per jaar en soms zelfs meer. Benieuwd op welke vlakken er winst te behalen valt en of u misschien beter van eenmanszaak naar BV of andersom kunt gaan? In dit blog lichten we een aantal mogelijkheden en voordelen toe.

Fiscaal voordeel behalen

Afhankelijk van uw huidige of toekomstige bedrijfsvorm kunt u profiteren van verschillende fiscale voordelen, zodat er onderaan de streep meer geld overblijft. Een gegeven dat hierop een grote invloed heeft is de hoeveelheid belasting die u moet afdragen. Zo betaalt een eenmanszaak bijvoorbeeld inkomstenbelasting over winst en een BV vennootschapsbelasting en eventuele dividendbelasting over de winstuitkering.

 De hoeveelheid winst, de gemaakte kosten, eventuele aftrekposten en vrijstellingen bepalen hierbij met welke rechtsvorm uw tandartsenpraktijk het best af is. Heeft u een winst van €100.000 of meer? Dan heeft u in veel gevallen een lagere belastingdruk als u een BV heeft. Start u nog maar net en verwacht u niet zulke hoge winst te maken? Dan is het verstandig om als eenmanszaak te beginnen en te profiteren van zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

 Ook een meewerkend partner kan fiscaal aantrekkelijk zijn door een meewerkbeloning toe te kennen of een aftrekpost te claimen. Zo mag bij een meewerkbeloning het verstrekte bedrag van de winst afgetrokken worden. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u een schriftelijke overeenkomst bij de Belastingdienst te laten registreren. Wel is het noodzakelijk dat de beloning zakelijk is en minimaal €5.000 bedraagt. Van plan een lager bedrag uit te keren? Dan is meewerkaftrek een mogelijkheid. Hierbij mag er een percentage afgetrokken worden van de winst, mits uw partner minimaal 525 uur meewerkt. Hoeveel dit percentage bedraagt, is afhankelijk van het aantal meegewerkte uren. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal uren, des te hoger de meewerkaftrek. Zo bedraagt de aftrek 1,25 procent bij 525 tot 875 meegewerkte uren en 4 procent bij 1750 of meer uren.

Eenmanszaak, maatschap, VOF of toch BV?

Niet alleen fiscale voordelen kunnen een reden zijn om te switchen van eenmanszaak naar BV of andere rechtsvorm. Ook de (persoonlijke) juridische aansprakelijkheid kan voor een ondernemer de doorslag geven om te kiezen voor een andere constructie. Zo is een eenmanszaak een zogenaamd ‘natuurlijk persoon’ waarin de ondernemer privé aansprakelijkheid gesteld kan worden. Schuldeisers kunnen aanspraak maken op het privévermogen. En ook bij een maatschap is iedere maat in gelijke mate aansprakelijk voor zaken die gezamenlijk bepaald of betaald zijn. Een BV daarentegen is een rechtspersoon waarin de ondernemer niet aansprakelijk is met het privé vermogen. In geval van onrechtmatige handelingen gaat dit niet op, dan is een bestuurder wel aansprakelijk te stellen.

Om u fiscaal en praktisch gezien zo goed mogelijk te laten profiteren van de rechtsvorm voorzien wij u graag van advies. Aan de hand van berekeningen tonen wij u wanneer u het best van ondernemingsconstructie kunt veranderen en welke positieve invloeden dat teweeg brengt. Daarnaast kan het ook fiscaal voordeel met zich meebrengen om een BV terug te zetten naar een eenmanszaak. Dit is met name het geval bij een lagere omzet of dalende winst.

Vrijblijvend adviesgesprek

Ook van invloed op de beste rechtsvorm: uw pensioen

Bij het opstellen van het advies over de meest geschikte rechtsvorm houden wij ook altijd rekening met de levensfase van de ondernemer. De invulling van het pensioen gaat namelijk een steeds grotere rol spelen voor ondernemingen, omdat pensioenen vaker gekort worden, dekkingsgraden laag zijn en de AOW-leeftijd steeds hoger wordt. Dit heeft een grote invloed op de plannen voor de toekomst, eventuele pensioenopbouw en de wens om op een gegeven moment de onderneming uit te breiden of over te dragen. Door te zorgen voor een passende rechtsvorm, haalt u meer uit uw toekomstige pensioen.

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.