Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Tips bij de verkoop of overname van een huisartsenpraktijk [NIEUWE WHITEPAPER]

Tips bij de verkoop of overname van een huisartsenpraktijk [NIEUWE WHITEPAPER]

Blogafbeelding.jpg

De overname van een huisartsenpraktijk is een complex proces. Uit een recent onderzoek van NIVEL bleek dat met name de startende artsen die een praktijk overnemen, kennis en informatie hierover missen. Gedurende de opleiding wordt hier weinig aandacht aan besteed, dus er is behoefte aan informatie. De artsen die hun praktijk verkopen, hebben echter ook behoefte aan ondersteuning. Vaak wordt een adviseur ingeschakeld om te helpen bij het proces, de te selecteren kopers, de financiële situatie etc.

Om op een toegankelijke manier verschillende zaken te belichten die komen kijken bij een overname en zowel de stoppende arts als degene die de praktijk overneemt handvatten te bieden, heeft Alexandré deze whitepaper geschreven. Dit kunt u verwachten:

  • Hoofdstuk 1: Goodwill: Wat zegt de wet?
  • Hoofdstuk 2: Gezonde marktwerking met goodwill
  • Hoofdstuk 3: Tijdig starten met stoppen
  • Kader: Van Solist naar Duopraktijk
  • Hoofdstuk 4: Goed voorbereid een huisartsenpraktijk overnemen

Goodwill

We hebben geprobeerd om zaken voor u op een rij te zetten, die u tegenkomt bij de verkoop of overname van een huisartsenpraktijk. Zo besteden we aandacht aan goodwill, omdat dit geregeld een onderwerp van gesprek is in de maatschappij. In 1985 werd het verboden om goodwill te vragen bij de overdracht van een huisartsenpraktijk. De reden? Het zou jonge artsen te veel op kosten jagen, waardoor er niet genoeg geld meer in de praktijk geïnvesteerd kon worden. Om de huisartsen tegemoet te komen die wel goodwill hadden betaald voor het overnemen van hun praktijk werden zij gecompenseerd door het Goodwillfonds.

Met de komst van de Zorgverzekeringswet in 2006 kwam het wettelijke verbod op het vragen van goodwill te vervallen. Het werd de taak van de verzekeraars om erop toe te zien dat goodwill voortaan niet meer gevraagd zou worden.
Toch lijkt goodwill inmiddels weer terug van weggeweest. Lees meer over goodwill en de discussie eromheen in de whitepaper.

Tijdig starten met stoppen

Speelt u met de gedachte om binnenkort te stoppen met uw eigen huisartsenpraktijk? Realiseer u dan dat het goed is om tijdig te starten met stoppen. Op het moment dat u voor het eerst gaat nadenken over het overdragen van uw praktijk heeft u waarschijnlijk nog veel onduidelijkheid. Is mijn pensioen voldoende om van de aankomende jaren te genieten? Ben ik er echt klaar voor om afscheid te nemen van mijn praktijk? Hoe zou ik graag willen zien dat het verder gaat met mijn huisartsenpraktijk, ook wanneer ik er zelf niet meer actief bij ben betrokken? En hoe vind ik iemand die ik waardig acht om mijn praktijk over te nemen? Veel vragen die beantwoord moeten worden voordat u daadwerkelijk van uw praktijk afstand kan/wil doen. Tijdig starten met stoppen is dus belangrijk om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan wanneer het echt zover is. Lees er meer over in onze gratis whitepaper.

Tips voor de startende arts

Eén jaar voor de overname is het moment om kennis te maken met de praktijk die overgenomen gaat worden. Leer elkaar kennen. Allereerst persoonlijk, maar ook financieel. Schakel een externe adviseur in die hierbij kan helpen. Het is daarbij goed om een andere adviseur in de hand te nemen dan de adviseur die de over te nemen partij helpt. Samen met de financieel adviseur maakt u een financieel plan, legt u uw financiële doelen vast en toets u de haalbaarheid. De financieel adviseur kan u ook helpen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm voor uw praktijk en adviseren over benodigde verzekeringen (denk aan verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid, beroepsongevallen, inboedel, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en WGA).

Leg uw doelen vast voor kortere en langere termijn. Wat wilt u bereiken op het gebied van patiënttevredenheid, kwaliteit van dienstverleningen, zorgaanbod en financiën? Onderbouw in uw ondernemersplan hoe u deze doelen gaat bereiken. Neem hierin ook een vraag-aanbod analyse mee van de omgeving waar de praktijk gevestigd is. Is de locatie aantrekkelijk? Neem in uw plannen mee hoe u de locatie nog aantrekkelijker kunt maken; hoe gaat u nog meer mensen aantrekken naar uw praktijk? 

New Call-to-action

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.