Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Voor- en nadelen van lang of kort boekjaar bij de oprichting van een BV

Voor- en nadelen van lang of kort boekjaar bij de oprichting van een BV

Een van de vragen die een notaris stelt bij het oprichten van uw BV is of u gebruik wil maken van een lang of een kort boekjaar. Stel, u richt uw BV op 1 april 2021 op. Indien u kiest voor een lang boekjaar, dan doet u eenmalig aangifte voor de vennootschapsbelasting (VPB) van 1 april 2021 tot en met 31 december 2022. Als u voor een kort boekjaar kiest dan doet u aangifte van 1 april 2021 tot en met 31 december 2021. Er zijn verschillende voor- en nadelen waarmee u rekening dient te houden bij uw keuze voor een lang of kort boekjaar.

Minder administratieve lasten bij lang boekjaar

Bij een lang boekjaar heeft u minder administratieve lasten. U hoeft ten opzicht van een kort boekjaar namelijk maar één keer uw VPB aangifte te doen. In het voorbeeld uit de eerste alinea doet u een VPB aangifte over 2022, dit is dan een combinatie van 2021 en 2022. Bij een kort boekjaar moet u ook voor 2022 apart aangifte voor de vennootschapsbelasting doen.

Kans op hogere fiscale aanslag bij lang boekjaar

Er zitten ook twee nadelen aan het gebruik van een lang boekjaar. Zo blijft het bedrag van de eerste schijf van de vennootschapsbelasting gelijk, ondanks dat u over ruim 1,5 jaar aangifte doet. Stel u maakt in deze 1,5 jaar een winst van € 300.000 dan moet u over de eerste € 245.000 15% belasting betalen. Over de overige € 55.000 moet u vervolgens 25% belasting betalen. Als u voor een kort boekjaar had gekozen en in 2021 een winst van € 100.000 had behaald, dan had u hier maar 15% belasting over moeten betalen en was u niet in de hogere schijf terecht gekomen.

Lang boekjaar betekent ook dat u langer vast zit aan fiscale regels

Een ander nadeel van een lang boekjaar is dat u vast zit aan de regels van dat betreffende jaar voor de VPB. In 2021 betaalt u tot € 245.000 15% belasting en daarboven 25%. In 2022 gaat deze eerste schijf naar € 395.000 met een tarief van 15%, boven € 395.00 betaalt u 25,8% belasting. In ons voorbeeld van een lang boekjaar profiteert u niet van deze belastingwijziging. Waren de tarieven van de VPB belasting verhoogd dan zou u bij een verlengd boekjaar (t/m 2022) niet de nadelige gevolgen van de verhoging ondervinden, maar vanaf 2023 natuurlijk weer wel.

De keuze voor een lang of kort boekjaar is vooral van belang als u bij oprichting van de BV verwacht vrijwel direct winst te maken. Bijvoorbeeld wanneer u als huisarts uw eenmanszaak omzet in een BV. Dan is het van belang om na te denken over de huidige winstbelasting en de te verwachte winstbelasting. Meestal is er sprake van een trend die zich voort zet.

Zoals u ziet zijn er nogal wat factoren waar u rekening mee moet houden bij het maken van een keuze voor een lang of kort boekjaar. We kunnen als Alexandre Finance altijd met u meedenken.

Fiscaal advies nodig? 

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.