Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Waarom Alexandre geen voorstander is van Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Waarom Alexandre geen voorstander is van Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

De FOR, ook wel fiscale oudedagsreserve is een faciliteit van de overheid voor ondernemers om een deel van de winst, tijdelijk, onbelast te reserveren. Tijdelijk, want op het moment dat de onderneming gestaakt wordt, dient er alsnog over de FOR afgerekend te worden. Dit is voor Alexandré de belangrijkste reden om ondernemers te adviseren om geen FOR op te bouwen. In eerste instantie lijkt het een mooi middel om meer liquiditeit te vergaren. Op lange termijn is het echter een kostenpost, waar de ondernemer nog steeds belasting over moet afdragen.

Ontwikkelingen binnen belastingstelsel maken FOR minder aantrekkelijk

Als het gaat om ondernemers die winst uit onderneming genieten, leidt de te betalen belasting geen zeker bestaan. De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren afgebouwd. Daarnaast wordt de ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling de komende jaren uiteindelijk gemaximeerd op 37,5% (nu in 2022 nog 40%). Dat betekent dat wanneer je als ondernemer een hoge winst geniet je hier de komende jaren (naar verwachting) alleen maar meer belasting over gaat betalen. Vanuit dat oogpunt is het dus niet ideaal om je belasting uit te stellen door middel van het gebruik van de FOR.

Ons advies

Wat wij aanraden is  het afsluiten van een levensverzekering (bijvoorbeeld lijfrente) of pensioenverzekering. Deze premies mogen jaarlijks in aftrek worden gebracht bij de aangifte inkomstenbelasting en zo weet u zeker wat u aan pensioen opbouwt.

Wilt u met ons in gesprek of heeft u behoefte aan fiscaal advies? Laat het ons weten via de onderstaande button.

Ja, ik wil graag fiscaal advies

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.