Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Ralph Berends: "Vooral de zorgbranche is gevoelig voor cybercriminaliteit"

Ralph Berends: "Vooral de zorgbranche is gevoelig voor cybercriminaliteit"

 De fascinatie van Ralph Berends voor de ICT begon rond zijn 12e.  Een oudere neef had een computer, hij vond dat geweldig en wilde het ook. Op zijn Commodore 64 was hij druk in de weer met een soort van taperecorder en bandjes waarmee ik spelletjes kon uploaden. Uiteindelijk resulteerde dit in een baan als ICT-specialist.

 ICT opleiding bestond nog niet

Ralph Berends.jpg

“Na de MAVO wilde ik natuurlijk niets liever dan een ICT opleiding volgen, maar dat was er nog helemaal niet. Althans, niet bij ons in de buurt. Dus werd het de MEAO. Toen ik begon met werken, was de eerste baan waar ik me echt thuis voelde de technische afdeling van een computerwinkel. Vervolgens heb ik me in de loop van de jaren bijgeschoold middels een vakopleiding ICT en diverse vakgerelateerde cursussen. Inmiddels werk ik 10 jaar voor Alexandré en collegabedrijf Pepper Interactive en volg ik regelmatig bedrijfstrainingen om mijn kennis actueel te houden zoals Windows serverbeheer of Windows databases. 

“Urenlang in de weer met zijn Commodore 64,
resulteerde uiteindelijk in een baan als ICT-specialist”

De zorgbranche is aanlokkelijk voor cybercrime

Alexandré Finance heeft voornamelijk klanten uit de zorgbranche; apotheken, huisartsen, tandartsen en zorgcentra. Deze groep is zeer aantrekkelijk voor cybercriminelen. Gegevens die op straat komen te liggen, zijn natuurlijk een angst voor vele bedrijven, maar met name voor zorgverleners die vertrouwelijke informatie van patiënten beheren. Regelmatig gebeurt het dat criminelen, middels het verspreiden van geïnfecteerde e-mails, gedupeerden proberen te chanteren met het vrijgeven van alle data.

Hardware om ongewenste bezoekers buiten te houden

Ralph: “Binnen mijn vakgebied zie je de laatste jaren natuurlijk een enorme focus op beveiliging. Wij merken regelmatig dat klanten van ons in de zorgbranche te maken hebben met internetfraude zoals Ransomware. De klant ontvangt een emailbericht met het verzoek een bijgaande link te openen. Door opening van de link raken diverse bestanden ‘versleuteld’, de klant heeft geen toegang meer tot de eigen bestanden. Alleen betaling aan de criminele organisatie zorgt voor ontsleuteling van de documenten. Hier moet je nooit aan toegeven. Zorg er altijd voor dat je middels een back-up de geïnfecteerde gegevens ‘terug’ kunt krijgen.

Beste verdediging is personeel goed informeren

Verder is de beste verdediging een goede voorlichting aan het personeel. Bijvoorbeeld: “Waar moeten zij op letten als ze hun mail openen?” Daarnaast zorgt een juiste inrichting van de mailserver voor filtering van gevaarlijke bestanden. De firewall zorgt met name voor het tegenhouden van virussen. Wij werken nu zelf ook met een heel strikte firewall. Vroeger was een firewall meer ingericht op regeltjes, maar nu zit er ook echt hardware tussen. Die hardware, tussen de internettoegang met onze server, houdt kwaadwillenden buiten de deur. Eigenlijk kun je met die hardware het verkeer op je server regelen; wie heeft wel en wie heeft geen toegang tot je bestanden. Maar wat klanten nogal eens vergeten, is dat het actueel houden van de updates essentieel is bij de beveiliging van je netwerk. Altijd de meeste recente updates installeren is dus minstens zo belangrijk!”

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.