Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Aanpak zorgfraude: 2 nieuwe methodes

Aanpak zorgfraude: 2 nieuwe methodes

Na het nieuws van vorige week dat er in 2016 7,8 miljoen euro meer aan zorgfraude is vastgesteld komen er nu 2 nieuwe methodes naar buiten om zorgfraude aan te pakken. Het gaat hier om actiever beleid van het pensioenfonds en door gegevens uitwisseling van malafide zorgondernemers.

Gegevensuitwisseling over zorgfraudeurs

Opsporingsdiensten mogen sinds kort voor het eerst gegevens over zorgfraudeurs delen met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders. Wegens privacyregels kon nauwelijks informatie worden uitgewisseld over verdachte of veroordeelde zorgfraudeurs. Zo mocht het Openbaar Ministerie tot nu toe gemeenten of zorgverzekeraars niet waarschuwen.

Deze gegevensuitwisseling zou het zorgfraudeurs moeilijker moeten maken om ondernemingen op te zetten die alleen op papier zorg verlenen. Dit type fraude, waarbij hulpbehoevenden niet of nauwelijks de zorg krijgen waar ze recht op hebben, levert fraudeurs naar schatting jaarlijks tientallen miljoenen euro’s op.

Actiever beleid van pensioenfondsen

Om te voorkomen dat malafide zorgverleners geen of te weinig pensioenpremies afdragen, is het pensioenfonds van de zorgsector sinds kort actiever beleid gaan voeren. Zo legde het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) in 2016 voor een totaalbedrag van 5 miljoen euro beslag bij fraudeurs en instellingen. Dit is volgens het PFZW niet alleen een financiële, maar vooral een principiële keuze.

Dit beleid sluit aan bij het Openbaar Ministerie, de belastingdienst, curatoren en zorgverzekeraars, die met regelmaat beslag leggen om te voorkomen dat fraudeurs weg komen met oplichting. Hoe groot de omvang van de beslagleggingen is, is niet bekend. Wel stellen het Openbaar Ministerie en verscheidene zorgverzekeraars dat de gevallen die naar buiten komen waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg zijn.

>> Lees de volledige artikelen op FD.nl (uitwisseling gegevens) (actiever beleid pensioenfondsen) <<

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.