Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Apothekers niet blij met FMD

Apothekers niet blij met FMD

Medicijnen die echt lijken, maar vervalst blijken te zijn. Dit is volgens de EU een groot probleem en mede daarom is het Falsified Medicines Directive (FMD) ingevoerd. Door het FMD moet elk receptplichtig geneesmiddel in Europa vanaf 9 februari een uniek serienummer hebben dat is vastgelegd in een centrale database.

De afgelopen vier jaar is er 400 keer vervalste medicatie gevonden in de EU. Hoe vaak er vervalste medicatie in Nederland wordt aangetroffen is niet bekend. Volgens apotheker Bart van den Bent is dit systeem als met een kanon op een mug schieten. En dan ook nog op de verkeerde mug. Volgens Van den Bent komen de vervalste medicijnen het land binnen doordat mensen medicijnen bestellen via internet. 

Het nieuwe systeem zou apotheken duizenden euro's kosten. Van den Bent vreest prijsverhogingen en tekorten van bepaalde medicijnen door de invoer van FMD. Voor sommige fabrikanten zou het doosje te duur worden met z'n code erop wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat sommige fabrikanten een middel misschien niet meer willen maken.

Volgens Martin Favié van de Stichting Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NVMO), is het FMD nodig om de patiënt te beschermen. Daarnaast zou het over een paar vanzelfsprekend zijn om op deze manier te werken.

Lees het hele artikel hier.

 

 

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.