Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Ook in 2020 waren er weer grote medicijntekorten

Waar de apothekersorganisatie KNMP in 2019 hoopte op een eenmalige uitschieter (de medicijntekorten waren toen verdubbeld ten opzichte van 2018), bleek dit helaas niet het geval. Ook in 2020 was er weer een groot medicijntekort. In 2020 konden 1480 soorten medicijnen niet worden geleverd (in 2019 waren dat er 1492).

Lees verder

IJzeren voorraad wordt verantwoordelijkheid groothandels

Dat minister Bruins graag een ijzeren voorraad wil om een tekort aan medicijnen te voorkomen, is al langer bekend. Onlangs is echter bekend geworden bij wie de verantwoordelijkheid voor een ijzeren voorraad komt te liggen. En daarnaast hoe groot deze medicijnvoorraad moet zijn.

Lees verder

Illegale medicijnhandel door lekken in distributie proces

In een uitzending van NPO brengt voormalig inspecteur en woordvoerder van politie Ellie Lust illegale medicijnhandel in beeld. Veelal opioïden als Oxycodon en ‘pammen’ worden verhandeld en gebruikt door vaak verslaafde patiënten. Het betreft hier in eerste instantie legale medicijnen die in het illegale circuit terecht komen doordat ze in de fabriek ‘van de band vallen’, door patiënten doorverkocht worden of in verkeerde handen vallen bij verwerking van oude ingeleverde medicijnen (medicatie die door patiënten bij de apotheek  ongebruikt ingeleverd worden). U kunt de uitzending terugkijken via NPO start: Ellie in de Handel aflevering medicijnen.

Lees verder

Minister Bruins wil oplossingen voor medicijntekorten

Minister Bruins is het gepraat over de oplopende medicijntekorten zat en wil een oplossing. Dit is een probleem dat ook in andere Europese landen speelt, de komst van de nieuwe eurocommissaris voor Volksgezondheid wil hij dan ook aangrijpen om een oplossing hoog op de agenda te krijgen.

Lees verder

Pleidooi transparantie en verantwoordelijkheid farmaceutische bedrijven

Minister Bruno Bruins roept de farmaceutische industrie op tot meer transparantie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij pleit hiervoor in een open brief aan de Volkskrant waarin hij aangeeft dat als iedereen bereid is bij te dragen aan betaalbare zorg, de farmaceutische bedrijven ook hun bijdrage moeten leveren.  In zijn schrijven refereert hij aan zowel positief als minder goed nieuws nl. nieuwe kankermedicatie tegenover zorgkosten die voor veel Nederlanders niet meer betaalbaar zijn.  

Lees verder

Vergroten medicijnvoorraad kost €30 miljoen

Minister Bruins is momenteel bezig met een onderzoek om van alle medicijnen ten minste een voorraad van vier maanden aan te leggen. Momenteel is in de wet al wel vastgelegd dat apothekers en groothandels een voorraad moeten aanhouden, maar hoe groot die voorraad moet zijn is niet bij wet vastgelegd.

Lees verder

Apothekers niet blij met FMD

Medicijnen die echt lijken, maar vervalst blijken te zijn. Dit is volgens de EU een groot probleem en mede daarom is het Falsified Medicines Directive (FMD) ingevoerd. Door het FMD moet elk receptplichtig geneesmiddel in Europa vanaf 9 februari een uniek serienummer hebben dat is vastgelegd in een centrale database.

Lees verder

50 onmisbare medicijnen worden lastig leverbaar bij no-deal brexit

De Brexit komt steeds dichterbij, en de kans op een no-dealbrexit wordt steeds groter. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid onderzocht welke, van de 2700, medicijnen die uit Groot-Brittannië worden geïmporteerd, na 29 maart lastig leverbaar worden. Uit dit onderzoek blijkt dat de levering van 50 essentiële medicijnen onzeker is.

Lees verder

Minister Bruins wil medicijnvoorraad van 4 maanden verplichten

Minister Bruins wil dat zowel groothandelaren als apothekers een medicijnvoorraad van vier maanden gaan aanhouden. Ook in 2018 is het medicijnentekort weer opgelopen. De minister wil de verschillende partijen zelf de kans geven om tot een oplossing te komen. Indien dit niet lukt, wil minister Bruins overgaan tot een wettelijke verplichte voorraad van vier maanden.

Lees verder

Het domino-effect in de farmasector

Het is wat ze in de Nederlandse farmasector kennen als het domino-effect: voorraden bij fabrikanten, groothandels en apothekers zijn zo klein dat een probleem bij één leverancier al snel leidt tot schaarste bij de rest in de keten. Daarom werd door het ministerie van Volksgezondheid al in 2013 de werkgroep geneesmiddelentekorten in het leven geroepen om de toenemende tekorten aan medicijnen een halt toe te roepen. Zoals in dit artikel is te lezen, lukt dit nog niet want het tekort aan medicijnen is ook in 2018 weer toegenomen. 

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.