Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Farmaceutische industrie profiteert van vergrijzing

Farmaceutische industrie profiteert van vergrijzing

Hoewel de farmacie geldt als een vrij stabiele beleggingssector, blijft in ieder geval de Nederlandse belegger vrij afwachtend. In crisistijden blijkt dat de geneesmiddelenbranche lang niet zo onderhevig is aan de enorme koersdalingen als andere sectoren; de vraag van medicijnen is nauwelijks afhankelijk van de conjunctuur. In rampjaar 2008 ging de sector met 20% naar beneden tegen 42% van de  aandelen wereldwijd. De sterke financiële positie van de meeste farmaciebedrijven draagt hieraan bij. 

Ondanks deze pluspunten is er op dit moment weinig animo voor belegging in de farmacie in Nederland. Een gemiste kans volgens experts, want de sector profiteert volgens hen zeker van de groeiende vraag naar medicijnen. Fondsmanager Paul Vrouwes van het NN Health Care Fund geeft aan dat het een zeer geschikte branche is voor aandelenbeleggers die zweren bij een goede nachtrust. Met name de momenteel relatief lage waarderingen maken het nog eens extra interessant. Een analist (Damien Conover) van onafhankelijke beleggingsresearchbureau Morningstar sluit zich hierbij aan.

Lagere waarderingen en druk op medicijnenprijzen

Op dit moment trekken juist conjunctuurgevoelige bedrijven, die het vanwege de economische groei goed doen, meer beleggers aan. Hierdoor is de huidige relatief lage gemiddelde koers-winstverhouding van 16 binnen de farmacie minder aantrekkelijk. Daarbovenop komt de druk die op geneesmiddelenprijzen heerst, vooral in Amerika, en de beoogde afschaffing van Obamacare. De discussies rond te hoge medicijnprijzen, baart ook fondsmanager Vrouwes zorgen, maar volgens hem speelt dit vooral bij zeer dure medicijnen.

Kansen; vergrijzing & verminderd streng toezicht farmaciemarkt VS

Tegenover dit alles staat de vergrijzing waarvan de farmaceutische industrie juist als geen ander profiteert. Ouderen hebben meer medicijnen nodig. Vrij recent heeft ook de Amerikaanse toezichthouder op de farmaciesector FDA besloten om een minder straf beleid te voeren. In Amerika komen geneesmiddelen nu vrij snel op de markt, sneller dan in Europa. Dit brengt groot voordeel met zich mee voor de producenten die gemiddeld in een tijdsbestek van 10-15 jaar ruim € 1 miljard aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn besteden.

Focus op specialistische medicijnen

Analist Conover van de Morningstar adviseert beleggers zich te focussen op bedrijven die zich sterk inzetten voor specialistische medicijnen zoals geneesmiddelen tegen kanker. ‘Het specialistische karakter zorgt ervoor dat de middelen eerder goedgekeurd worden en dat deze minder onderhevig zijn aan prijsdruk.’

Bedrijven die veel last hebben van prijsdruk zijn ook een reden voor het NN Health Care Fund om zich daar verre van te houden. Zij richten zich op bedrijven met veel nieuwe medicijnen in het vat met veel potentie die door de markt nog niet volop zijn ingeprijsd en tegelijk proberen ze de slechtere nieuwkomers te vermijden.

Voor particuliere beleggers is dit alles lastig te beoordelen. Zij moeten  zich veelal voor dit soort ontwikkelingen oriënteren op de buitenlandse markt. Actuele ontwikkelingen en het op een juiste manier kunnen filteren van kansrijke geneesmiddelen maken het nog lastiger voor de particulier.

Beleggingsfondsen

Met een beleggingsfonds kan de particulier dit voorkomen. Bovendien doet hij zo aan risicospreiding, want garantie heb je nooit. Ook gigant Roch uit Zwitserland ging in juni onderuit op de beurs. Grondslag hiervoor was de publicatie van de testresultaten voor een nieuw kankermedicijn. Deze vielen tegen en de beurs reageerde direct.

Het credo blijft dat eerdere resultaten geen garantie geven voor de toekomst. Toch wordt geadviseerd om te kiezen voor een fonds dat het goed deed in de afgelopen 3 tot 5 jaar. Hierbij kan de belegger denken aan het NN Health Care Fund of het BlackRock Global World Healthscience Fund, Het Framlington Health Fund en het JPMorgan Global Healthcare Fund. Als alternatief komt het Lyxor MSCI World Health Care ETF naar voren. Dit bedrijf volgt tegen lage kosten nauwgezet de ontwikkelingen en prestaties binnen de sector.

 Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.