Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Kabinet bespaart 132 miljoen op medicijnen door onderhandelingen met leveranciers

Minister Bruins van Medische Zorg (onderdeel Ministerie VWS) informeerde woensdag 3 oktober de Tweede Kamer over de besparing van 132 miljoen op dure nieuwe medicijnen door prijsonderhandelingen tussen de overheid en farmaceutische bedrijven.

Lees verder

Zorginstituut NL komt in het geweer tegen gebrek aan transparantie en dure medicijnen farmaceutische industrie

Zorginstituut Nederland, een belangrijk adviesorgaan van de overheid, voelt zich 'gechanteerd' door de farmaceutische industrie. Het instituut wil nu dat de minister stopt met het vergoeden van dure medicijnen als producenten niet bereid zijn uit te leggen waarom ze een bepaalde prijs voor hun geneesmiddelen vragen.

Lees verder

Samenwerking Inkoop dure medicijnen

Uitkomsten en conclusies van Gupta, besproken in het vorige nieuwsartikel, kwamen neer op een strategischer inkoopbeleid voor ziekenhuizen en meer samenwerking met zorgverzekeringen. Kort na publicatie van het Gupta rapport kwam het nieuwsbericht over de inkoopsamenwerking van dure medicijnen naar buiten.

Lees verder

medische hulpmiddelen veel te hoge kostenpost voor ziekenhuizen

Adviesbureau Gupta (strategisch advies voor de gezondheidszorg) analyseerde de ziekenhuissector en kwam met een confronterende conclusie: jaarlijks spendeert de branche honderden miljoenen te veel aan medische hulpmiddelen. Inkoop zou de hoogste prioriteit moeten hebben, 30% van de kosten bestaat hieruit. Er zou volgens Gupta veel potentieel zijn om de kosten te verlagen of betere kwaliteit te krijgen. Toch is er bij bestuursoverleggen schijnbaar onvoldoende focus op de inkoop concludeerde Kees Isendoorn van Gupta.

Lees verder

Farmaceutische industrie profiteert van vergrijzing

Hoewel de farmacie geldt als een vrij stabiele beleggingssector, blijft in ieder geval de Nederlandse belegger vrij afwachtend. In crisistijden blijkt dat de geneesmiddelenbranche lang niet zo onderhevig is aan de enorme koersdalingen als andere sectoren; de vraag van medicijnen is nauwelijks afhankelijk van de conjunctuur. In rampjaar 2008 ging de sector met 20% naar beneden tegen 42% van de  aandelen wereldwijd. De sterke financiële positie van de meeste farmaciebedrijven draagt hieraan bij. 

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.