Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Samenwerking Inkoop dure medicijnen

Samenwerking Inkoop dure medicijnen

Uitkomsten en conclusies van Gupta, besproken in het vorige nieuwsartikel, kwamen neer op een strategischer inkoopbeleid voor ziekenhuizen en meer samenwerking met zorgverzekeringen. Kort na publicatie van het Gupta rapport kwam het nieuwsbericht over de inkoopsamenwerking van dure medicijnen naar buiten.

Door een gezamenlijke deal tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars richten ze zich op een betere onderhandelingspositie naar de farmaceutische industrie. De samenwerking bestaat uit de Ned. Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Ned. vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en zorgverzekeraars (ZN).

Pilot inkoop

In 2018 starten ze met een pilot voor de gemeenschappelijke inkoop van kankermedicijnen. Het betreft hier geneesmiddelen met een vergelijkbare werking waarvan er meerdere beschikbaar zijn. Volgens afspraak zijn de kwaliteit van de medicijnen en de uitkomst van de behandeling echter altijd leidend. 

Samenwerking Europees gebied

Het initiatief is volgens Edith Schippers, minister van Volksgezondheid  een goede stap in de richting van verdere samenwerking op Europees gebied bij de aankoop van dure medicijnen. Vervolg zou kunnen zijn dat deze belangrijke medicijnen dan ook betaalbaarder worden voor iedereen die ze nodig heeft.

'Oordeel arts is leidend'

Tijdens een uitzending op radio 1 reageerde directeur van de vereniging Innovatieve geneesmiddelen, Gerad Schouw, op de ontwikkelingen met de opmerking dat centraal ingekochte medicijnen niet altijd beter zijn voor de patiënt. Hieraan voegde hij toe dat niet het oordeel van de zorgverzekeraar maar dat van de arts het uitgangspunt zou moeten zijn.

Bron: Trouw

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.