Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Iptiq: "We hebben een duidelijk plan uitgewerkt voor de komende jaren"

Iptiq: "We hebben een duidelijk plan uitgewerkt voor de komende jaren"

Iptiq is een nieuwe toetreder tot de zorgverzekeringsmarkt, een markt waar zich zeker 10 jaar lang geen nieuwelingen aan waagden. Vanaf 2018 wordt het risicodrager van 3 reeds bestaande zorgverzekeringen, namelijk Promovendum, National Academic en Besured. Wat drijft Iptiq tot deze 'gewaagde' sprong? Marco Kamerling, hoofd marketing bij Iptiq zegt hierover het volgende in het Financieel Dagblad: "Het feit dat niemand het de afgelopen 10 jaar heeft aangedurfd, vormt voor ons geen beletsel. Het is een privaat systeem met publieke voorwaarden, maar er is sprake van concurrentie, dus op bepaalde delen is marktvoordeel te behalen."

Fikse investering

De toetreding zal de gemoederen binnen de zorgverzekeringenmarkt zeker bezig houden. Ook de vraag of het de fikse investering waard is, zal zeker meespelen. "Ga er maar van uit dat we dit een paar keer goed doorgerekend hebben", reageert Marco Kamerling. Vreemd is het niet, dat de komst van de nieuwe speler met nieuwsgierigheid bekeken wordt. De markt van zorgverzekeraars lijkt, mede door veel politieke inmenging, complexe wet- en regelgeving en het verlies draaien van een aantal grote partijen in het afgelopen jaar, niet zo heel aantrekkelijk.

Ook wisten andere partijen, Anno12 en Jos Blok, niet door te dringen tot de huidige club van aanbieders. Onvoldoende kapitaal en te weinig onderhandelingstijd met toezichthouders, ministeries en zorgaanbieders speelden hen parten. Toch is het allerminst geld weggooien volgens Kamerling. "Iptiq kent de marktomstandigheden, maar het is ook geen investering op korte termijn. We hebben een duidelijk plan uitgewerkt voor de komende jaren."

Drempel

De drempel is dus hoog. Toch was het 10 jaar geleden de bedoeling van het huidige zorgstelsel om zorgverzekeraars meer met elkaar te laten concurreren. Kritiek luidt dat er te weinig concurrentie is en dat er voor de zorgverzekeraars onvoldoende prikkels zijn om zich van elkaar te onderscheiden.

Wat maakt het verschil?

Iptiq heeft als dochter van het Zwitserse Swiss Re natuurlijk het voordeel van een grote partij achter zich. Eén die ervaring heeft met het omgaan met toezichthouders. Wat ook meespeelt is dat er 3 bestaande merken (Promovendum, National Academic en Besured) zijn opgekocht om de markt te betreden.

NZA

Wellicht schudt de komst van Iptiq de markt wat op. In ieder geval reageert de Nederlandse Zorgautoriteit positief met betrekking tot de komst.  Ze laten in een reactie weten dat ze het belangrijk vinden dat patiënten keuzevrijheid hebben en dat een nieuwe zorgverzekeraar daar zeker een positieve bijdrage aan kan leveren. Ook bleek er vanuit toezichthouder DNB interesse is voor meer concurrentie op de markt.

Winstuitkeringen

In het huidige Nederlandse stelsel mogen zorgverzekeraars geen winst uitkeren aan investeerders. Of dit in de toekomst verandert, is niet zeker. Het huidige verbod loopt per 2018 af. De vraag is hoe het verder gaat. Iptiq heeft dit in de overwegingen meegenomen en geeft aan het debat met interesse te volgen. Mocht de mogelijkheid tot winstuitkering definitief niet doorgaan, dan zullen ze zich beraden.

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.