Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
medische hulpmiddelen veel te hoge kostenpost voor ziekenhuizen

medische hulpmiddelen veel te hoge kostenpost voor ziekenhuizen

Adviesbureau Gupta (strategisch advies voor de gezondheidszorg) analyseerde de ziekenhuissector en kwam met een confronterende conclusie: jaarlijks spendeert de branche honderden miljoenen te veel aan medische hulpmiddelen. Inkoop zou de hoogste prioriteit moeten hebben, 30% van de kosten bestaat hieruit. Er zou volgens Gupta veel potentieel zijn om de kosten te verlagen of betere kwaliteit te krijgen. Toch is er bij bestuursoverleggen schijnbaar onvoldoende focus op de inkoop concludeerde Kees Isendoorn van Gupta.

Na een verdubbeling van de inkoopkosten bij ziekenhuizen in 10 jaar tijd tot 8 mrd in 2016 vraagt Gupta zich in hun uitgebrachte rapport af welke voordelen patiënten hebben ondervonden van de stijging aan uitgaven. Intussen staan de zorgkosten flink onder druk, ziekenhuizen ontvangen al langer kritiek op de inkoopprocessen en geldverspilling in de zorg staat ter discussie. Ook vanuit de overheid komt er kritiek waarom er bijvoorbeeld nog geen gezamenlijke inkoop is van medicijnen door ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Macht van multinationals

Met name multinationals, die vanuit hun machtspositie hoge prijzen kunnen vragen, verkopen medische hulpmiddelen. Dit bleek ook uit eerder onderzoek door Gupta. Na het CDA, bemoeit ook de SP zich in de discussie en doelt op een landelijk centrale inkoop om de megawinsten in de sector te bedwingen.

Inkoop versus verkoop

Ook de kleinschaligheid van de inkoopafdelingen in ziekenhuizen versus de reuzen van leveranciers brengen de zorginstellingen op een achterstand. De verhouding van inkoopafdeling versus verkoopafdeling binnen zo'n gigant is bijzonder scheef; 1 medewerker op inkoop tegenover 20 tot 25 verkoopmedewerkers van medische hulpmiddelen. En er wordt volgens Gupta te weinig geïnvesteerd in de inkoop om dit te veranderen. Gupta trekt de conclusie dat er jaarlijks tot tientallen miljoenen per ziekenhuis bespaard zouden kunnen worden op de inkoop van medische hulpmiddelen.

Isendoorn geeft aan dat er investeringen nodig zijn om de vaardigheden binnen inkoopteams van ziekenhuizen te verbeteren. Ook zouden inkopers financiële resultaten direct aan de raad van bestuur moeten rapporteren. Kleinschalige inkoop verbetert de situatie ook niet en dus zouden ziekenhuizen meer moeten samenwerken op dit vlak teneinde hun marktpositie te verbeteren.

Strategische inkoop en samenwerking

Medici spelen zelf ook een rol, zij zouden meer bereid moeten zijn om te switchen van hulpmiddelen. Ook Intrakoop (inkooporganisatie met rond de 600 aangesloten zorginstellingen) herkent deze vaststelling. Deze organisatie berekende al eens dat medisch specialisten € 14,4 mln zouden kunnen besparen op de inkoop van knie- en heupimplantaten als ze meer bereid zouden zijn om van merk te wisselen. Zo blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om inkoop als geheel belangrijker te maken, een strategisch beleid hierop toe te passen en om samenwerkingen te starten. 

Bron: Het financieel dagblad

 

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.