Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Ook in 2020 waren er weer grote medicijntekorten

Ook in 2020 waren er weer grote medicijntekorten

Waar de apothekersorganisatie KNMP in 2019 hoopte op een eenmalige uitschieter (de medicijntekorten waren toen verdubbeld ten opzichte van 2018), bleek dit helaas niet het geval. Ook in 2020 was er weer een groot medicijntekort. In 2020 konden 1480 soorten medicijnen niet worden geleverd (in 2019 waren dat er 1492).

De problemen ontstaan vooral doordat de medicijnen buiten Nederland, dan wel Europa, worden geproduceerd. Er gaat wel eens iets mis bij het produceren, en wanneer de productie weer op gang komt, staat Nederland achteraan in de rij. Dat Nederland achteraan staat in de rij, komt mede door het preferentiebeleid, maar ook door het geneesmiddelenvergoedingssysteem dat wij in Nederland hanteren. We willen een zo’n laag mogelijke prijs voor medicijnen betalen en daardoor zijn we als land niet interessant voor afzet van de medicijnen.

De patiënt is uiteindelijk de dupe, deze moet vaak aan een ander medicijn wennen. Ook de apothekers zijn er tijd aan kwijt om vervangende medicijnen te moeten zoeken. 

Meer lezen? klik hier.

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.