Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Als huisarts met pensioen: zo voorkomt u een pensioengat

Als huisarts met pensioen: zo voorkomt u een pensioengat

pensioen-huisarts-pensioengat.jpg

Na veel jaren hard werken in uw eigen praktijk, is het dan bijna zover: uw pensioen. Wellicht ziet u uzelf al verre reizen maken, eindelijk meer ruimte voor uw hobby of veel tijd doorbrengen met familie en vrienden. Een goed vooruitzicht! Toch kan dit ideale plaatje behoorlijk tegenvallen. Heeft u straks namelijk voldoende inkomen om dit te realiseren? Of heeft u last van een pensioengat?

Een pensioengat houdt in dat u na uw pensionering minder koopkracht heeft dan toen u nog werkte. Meestal wordt gesproken van een pensioengat als uw inkomen na pensionering minder dan 70% is van uw laatstverdiende salaris.

Controleren of u voldoende pensioen opbouwt

Wilt u weten of u niet afstevent op een pensioengat of dit op tijd voorkomen? Goed dat u hier aandacht aan besteedt. U kunt het beste uw pensioenfonds raadplegen. Let op dat u in ieder geval uw maximale bijdrage betaalt; zo’n 22.000 euro op jaarbasis. Het effect van deze opbouw is dat u spaart voor een maximaal ouderdomspensioen van ruim 50.000 euro bruto. In de meeste gevallen betekent dit dat uw netto inkomen (uw pensioen na belastingen) niet vergelijkbaar zal zijn met uw huidige netto inkomen.

Waarom geen gebruik maken van Fiscale Oudedagsreserve

Mocht u een eenmanszaak hebben, dan wordt er nogal eens gebruik gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Hierbij kunt u een deel van uw inkomen opgeven als Fiscale Oudedagsreserve. 'Hoewel u in elk jaar dat u reserveert voor de FOR over een gedeelte van uw winst (tussen EUR 10.000 en 12.000) geen belasting betaalt, moet u zodra u uw praktijk overdraagt of ermee stopt, de niet-betaalde belasting in een keer afrekenen. Dit is voor veel artsen vaak een onverwachtste verrassing waar geen rekening mee gehouden is.

Pensioengat dichten

Stel dat u erachter bent gekomen dat er in uw geval sprake is van een pensioengat, dan is het goed om snel maatregelen te treffen. Neem een financieel/fiscaal adviseur in de arm en laat hem de volgende zaken uitzoeken:
- Werkelijke inkomen na uw pensionering;
- Extra spaarmogelijkheden;
- Pensioenverzekering of lijfrente;
- Optie om eigenaar te blijven met waarnemers;
- Goodwill vragen bij verkoop praktijk.

De adviseur zal voor u berekenen wat u werkelijk aan inkomsten hebt na uw pensionering. Wanneer dit inzichtelijk is gemaakt, kan hij u adviseren hoe u uw pensioengat kunt aanvullen. Zo kunt u extra spaargeld opzij zetten of een lijfrenteverzekering afsluiten. Als dit niet voldoende is, zou u kunnen overwegen eigenaar te blijven van de praktijk en te werken met waarnemers. Op deze manier heeft u inkomsten uit de winst van de huisartsenpraktijk. Gaat u wel over tot verkoop van de praktijk, dan zou u niet alleen voor de materiele zaken een vergoeding kunnen vragen, maar ook kunnen overwegen goodwill te vragen. Goodwill is een lastig onderwerp in de branche, maar het is niet onmogelijk hiermee te werken.

Wilt u graag eens in gesprek over uw pensioen? Wij helpen u graag! Maak een afspraak en wie weet tot snel!

Wij schreven onlangs een gratis whitepaper over het overnemen van een huisartsenpraktijk. Het staat ook boordevol informatie over het overdragen van een praktijk. Download hem hier.

New Call-to-action

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.