Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Belastingen voor zzp'ers in de zorg

Belastingen voor zzp'ers in de zorg

Start u als zelfstandig zorgondernemer? Dan moet u rekening houden met belastingen voor zzp'ers in de zorg. Het goede nieuws is dat zorgondernemers geen btw hoeven te verrekenen. Er hoeft dus geen btw aangifte (= omzetbelasting) gedaan te worden. Omdat u geen btw verrekent over uw werkzaamheden, kunt u ook geen btw terugvragen over de inkoop van materialen. Wel kunt u de totale inkoop inclusief btw aftrekken van uw winst wanneer u belastingaangifte gaat doen.

Welke belastingen betaalt een zorgondernemer

Als zelfstandige zorgondernemer hoeft u dus geen btw te betalen, maar wel een aantal andere belastingen, zoals inkomstenbelasting. Dit is de belasting die u een keer per jaar moet betalen over uw persoonlijke inkomen. Dit kan zowel vooraf (met een voorlopige aanslag) als achteraf (naar aanleiding van uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting). Om niet voor verrassingen te komen staan is het echt raadzaam om uw administratie goed op orde te hebben. Met een overzichtelijke en bijgewerkte administratie is doen van belastingaangifte een stuk makkelijker en weet u wat u te wachten staat aan het eind van het jaar.

Tip: open een zakelijke bankrekening en laat daar u zakelijke transacties verlopen. Hiermee zorgt u voor inzicht, overzicht en scheidt u zakelijk en privé.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting heeft in Nederland twee schijven. Sinds 2023 is de inkomstenbelasting voor schijf 1 verlaagd. Heeft u een inkomen onder de € 73.031 per jaar dan betaalt u het laagtarief van 36,93%. Valt uw inkomen hoger uit dan betaalt u 49,50%. U betaalt deze belasting over uw belastbaar inkomen. Voordat u de 36,93 of 49,50 procent moet afstaan, kunt u eerst een flink aantal kostenposten en aftrekposten van het belastbare bedrag aftrekken. Zoals bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek, startersaftrek en heffingskorting, maar ook de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan als aftrekpost worden opgevoerd.

Hoeveel u apart moet zetten om uw inkomstenbelasting te betalen is lastig te berekenen, maar houdt u ongeveer 30 tot 40% van uw inkomen apart dan zit u goed.

Zzp’er betaalt ook premie Zorgverzekeringswet

Naast inkomstenbelasting betaalt u als zzp’er ook premie Zvw. In Nederland is iedereen verplicht deze bijdrage aan de Zorgverzekeringswet te betalen. Als zelfstandig ondernemer moet u dit zelf regelen. De hoogte van de premie hangt af van de winst uit de onderneming. Hoe hoger uw winst hoe hoger de bijdrage. De belastbare winst berekent u door de winst uit onderneming te bepalen en hier de zakelijke aftrekposten vanaf te halen. De hoogte van de premie is voor 2023 5,43% over maximaal € 66.956,- belastbare winst.

Inkomen partner ook van belang

Het inkomen van u als zorg zzp’er en van uw partner, ook wel verzamelinkomen genoemd is van belang bij het doen van belastingaangifte. Het verzamelinkomen is het totale inkomen uit verschillende bronnen, zoals werk, vermogen, uitkeringen, enz., dat wordt gebruikt om de belasting te berekenen. Het verzamelinkomen is persoonlijk (maar kan wel worden beïnvloed door te schuiven met aftrekposten tussen fiscaal partners). Het uiteindelijke verzamelinkomen is daarbij van invloed op de diverse toeslagen (en de kinderbijslag).

Tip: een boekhoudprogramma als Exact online helpt u uw administratie te structureren.

Belasting berekenen voor zzp’er in de zorg niet altijd makkelijk

We hebben geprobeerd u wat bij te brengen over belastingen wanneer u zzp’er bent of overweegt het te worden. Toch kan het invullen van een aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers best lastig zijn. Met name het op een slimme manier toepassen van aftrekposten waardoor u zorgt dat er zo min mogelijk belasting betaald hoeft te worden, vraagt om specialistische fiscale kennis. Door de aangifte inkomstenbelasting uit te besteden zorgt u ervoor dat u geen geld laat liggen. Maak daarom voor uzelf de afweging of het u gaat lukken om een goede aangifte te doen of dat het toch prettiger is om hulp bij uw belastingaangifte in te schakelen.  

Ja, ik wil graag fiscaal advies 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.