Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Fiets van de zaak. De vier populaire mogelijkheden.

Fiets van de zaak. De vier populaire mogelijkheden.

De nieuwe overheidscampagne ‘Da’s zo gefietst’ moet de komende 3 jaar steeds meer werknemers uit de auto en op de fiets krijgen. Om daaraan bij te dragen is een fiets van de zaak voor veel werknemers een goed idee. Want met een goeie nieuwe (elektrische) fiets laat je de auto toch makkelijker staan. Wat zijn de mogelijkheden voor u als werkgever om een ‘fietsplan’ te faciliteren?

Uit onderzoek blijkt dat bij veel mensen gezonder leven en meer bewegen hoog op het lijstje met goede voornemens staat. Meer fietsen, onder andere naar het werk is iets wat toegejuicht zou moeten worden door werkgevers. Want gezonde werknemers betekent ook (vaak) minder uitval.  Wilt u als werkgever uw werknemers aan het fietsen krijgen dan zijn er vier mogelijkheden.

  1. Fiets via werkkostenregeling
  2. Fiets ter beschikking stellen
  3. Leasefiets
  4. Fiets vanuit persoonlijk keuzebudget

Fiets via werkkostenregeling

Hierbij mag de werkgever de aanschaf (ongeacht prijs of soort fiets) via het brutoloon verrekenen. Dat levert de werknemer belastingvoordeel op. Voor de werkgever is het belangrijk om de vrije ruimte in de werkkostenregeling niet te overschrijden ivm de eindheffing (80%!!).

Fiets ter beschikking stellen

Een werkgever kan ook een fiets ter beschikking stellen, waarbij de fiets eigendom blijft van de werkgever. De werknemer betaalt geen eigen bijdrage, maar ontvangt ook geen kilometervergoeding. Wel is er een voordeel voor de werknemer bij privégebruik van 7% van de consumentenadviesprijs die bij het loon wordt opgeteld. (Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bijtelling bij een leaseauto). Daarover moet dan wel loonbelasting betaald worden. 

Leasefiets

Een werkgever heeft ook een mogelijkheid om een fiets te leasen. De fiets is dan eigendom van de leasemaatschappij. Net als bij de ter beschikking gestelde fiets geldt er een bijtelling van 7% voor de werknemer.

U mag als werkgever ook de bijtelling voor uw rekening nemen. Dat kan door dit te betalen vanuit de werkkostenregeling.

Fiets vanuit persoonlijk keuzebudget

Bij een persoonlijk keuzebudget  wordt aan werknemers de mogelijkheid geboden om vakantiedagen, dertiende maand of regulier brutoloon om te ruilen voor bijvoorbeeld een fiets. Let op! Door de fiets uit te ruilen tegen bijvoorbeeld vakantiegeld moet u er als werkgever nog steeds loonheffing over betalen.

Goede afspraken over de fiets

Zoals u merkt zijn er behoorlijk wat mogelijkheden om een fietsplan te faciliteren. In deze tijd is het ook echt een aanrader om een fietsplan op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden.  Bedenk daarbij wel vooraf goed hoe u dit gaat betalen.
Welke mogelijkheid u als werkgever ook aanbiedt, het is altijd raadzaam om duidelijke regels en voorwaarden op te stellen. Bijvoorbeeld over:

  • Wat gebeurt er met de fiets als de werknemer uit dienst gaat?

  • Is een eigen bijdrage nodig/gewenst?

  • Wie draait op voor schade of onderhoud?

Fiets van de zaak als zzp’er

Werkt u als zelfstandig ondernemer ook dan kunt u gebruik maken van fiscale voordelen voor het gebruik van de fiets. u heeft daarbij twee mogelijkheden.

  1. Fiets privé aanschaffen
  2. Fiets als bedrijf aanschaffen

Fiets privé aanschaffen

Dan mag u alleen de zakelijk gereden kilometers opvoeren. U trekt dan 0,21 eurocent per kilometer af van uw winst. Let op! In de 0,21 cent zitten ook de kosten voor tol, parkeren, betaalde fietsenstalling etc.

Fiets als bedrijf kopen

Als minimaal 10% van uw gefietste kilometers zakelijk zijn, dan kunt u een fiets ook als bedrijfsvermogen zien. U krijgt dan te maken met bijtelling. Die is 7% van de consumentenprijs. Koopt u de fiets zakelijk dan mag u de aanschafprijs aftrekken van de winst.

Speed pedelec van de zaak

Koop je een nieuwe speed pedelec van de zaak dan kom je in aanmerking voor de milieu investeringsaftrek(MIA). En dat is in 2023 wel 27%. Dit is een extra aftrek voor de winst in de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer de fiets zakelijk wordt aangeschaft komt er wel een bijtelling van 7% van de cataloguswaarde bij in de onderneming. Daartegen overstaat dat alle kosten die samenhangen met de fiets mogen worden opgevoerd als kosten in de onderneming.

Advies over fiets van de zaak 

Wilt u (fiscaal) advies over de beste optie van een fiets van de zaak voor uw onderneming en werknemers? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Hoe kunnen wij u helpen?

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.