Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Salarisadministratie is meer dan alleen loon

Salarisadministratie is meer dan alleen loon

Heb je als zorgondernemer één of meerdere werknemers in dienst dan heb je te maken met salarisadministratie. Salaris dat iedere maand op tijd en juist wordt uitbetaald, zorgt voor tevreden medewerkers. Niet onbelangrijk in deze tijd van personeelskrapte. Omdat er heel wat komt kijken bij het voeren van een juiste salarisadministratie, leggen we je graag uit waar je op moet letten en of het zinvol is om de salarisadministratie uit te besteden.

De salarisadministratie is het gehele proces rondom het uitbetalen van de werknemers, het indienen van belastingaangiftes en het administreren van de personeelskosten.

Van personeel werven naar uitbetalen

Als je als bedrijf werknemers in dienst wilt nemen komt daar heel wat bij kijken. Je bent ten eerste veel tijd (en soms geld) kwijt om goed personeel te werven en te selecteren. Wanneer je dan de juiste kandidaat aan je weet te binden dan begint de maandelijkse salarisadministratie. De hoogte van het salaris en eventuele andere vergoedingen is vaak geregeld in de CAO. Deze regels verschillen per sector en per werkgever. Als je als zorgbedrijf niet onder een bepaalde CAO valt is het ook mogelijk om een eigen arbeidsvoorwaardenpakket te hanteren. Dit geldt ook voor een pensioenregeling.

Vergoedingen en belastingen

Naast het salaris kan je je medewerkers ook andere vergoedingen verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, pensioenpremie, auto van de zaak of werkkleding. De vraag of je deze vergoedingen onbelast of belast mag verstrekken is onderhevig aan steeds veranderende regelgeving. De loonheffing die wordt ingehouden op het salaris van je medewerker is wettelijk verplicht en wordt afgedragen aan de belastingdienst.

Nettosalaris

Alle afspraken en regelingen komen samen in de salarisadministratie en bepalen het nettosalaris van je werknemers. Vanuit de salarisadministratie kan je deze nettosalarissen uitbetalen en je werknemers maandelijks een loonstrookje verstrekken. Aan de hand van dit loonstrookje kan de werknemer zien welke inhoudingen en overige vergoedingen er zijn en hoe het nettoloon is opgebouwd. Jaarlijks ontvangen de werknemers ook een jaaropgave, die ze gebruiken voor de aangifte inkomstenbelasting.

Waarom salarisadministratie uitbesteden

Het is van groot belang dat de uitbetaling van het salaris en het indienen (en betalen) van belastingaangiftes op tijd en goed gebeurt. Ten eerste zorg je dat de werknemers tevreden blijven en bovendien voorkom je eventuele boetes van de belastingdienst.
Vanwege de continu veranderende wet- en regelgeving, is het verstandig om dit te laten doen door een salarisadministrateur. Als het aantal werknemers beperkt is, dan is een eigen salarisadministrateur meestal niet rendabel en is het beter om dit uit te besteden. Lees ook de blog: Maak daarmee de salarisadministratie van uw huisartsenpraktijk efficiënter. 

Van selfservice naar volledige salarisadministratie

Bij Alexandre Finance zorgen we dat de salarisadministratie zo efficiënt mogelijk wordt ingericht en altijd voldoet aan de meest recente regelgevingen. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van jou als werkgever. Wij bieden selfservice mogelijkheden, maar kunnen ook alles omtrent de salarisadministratie uit handen nemen.
Jij als werkgever geeft de mutaties aan ons door en wij verwerken deze in de administratie. De output in de vorm van loonstroken, betaalbestand en loonaangifte kan eerst gecontroleerd worden, voordat deze definitief gemaakt wordt. Daarna hoef je als werkgever alleen nog maar de uitbetaling te verzorgen.

HR advies

Wij als Alexandre vinden het fijn als we jou als zorgondernemer vooruit kunnen helpen. Dit geldt ook op het gebied van personeelszaken. Bij een beperkt aantal medewerkers beschik je als ondernemer waarschijnlijk niet over een eigen HR-afdeling. Voor alle vragen die gaan over HR zaken, denken we graag met je mee. Wij beschikken over een grote database met juridisch getoetste voorbeelddocumenten, zoals arbeidscontracten en vaststellingsovereenkomsten. Wij kunnen deze als format leveren, maar ondersteunen ook graag bij het invullen hiervan.

Alexandré Finance is dé partner op het gebied van salarisadministratie en HR zaken voor de zorgsector. Wij  verwerken inmiddels maandelijks meer dan 375 salarisstroken. Lees meer over hoe klanten onze dienstverlening ervaren.

Lees de reviews van onze klanten

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.