Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
50 onmisbare medicijnen worden lastig leverbaar bij no-deal brexit

50 onmisbare medicijnen worden lastig leverbaar bij no-deal brexit

De Brexit komt steeds dichterbij, en de kans op een no-dealbrexit wordt steeds groter. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid onderzocht welke, van de 2700, medicijnen die uit Groot-Brittannië worden geïmporteerd, na 29 maart lastig leverbaar worden. Uit dit onderzoek blijkt dat de levering van 50 essentiële medicijnen onzeker is.

Om welke 50 medicijnen het gaat wil minister Bruins niet vertellen, om hamsteren te voorkomen. Ook apothekers weten niet om welke 50 medicijnen het gaat, de groothandels weten wel om welke medicijnen het gaat.  De groothandels proberen nu voorraden aan te leggen, maar dit gaat niet zo makkelijk. "Alle landen zijn nu begonnen met het inslaan van voorraden, daarnaast hebben we sowieso al tekorten aan medicijnen." - Aldus Patrick Sturkenboom van Fisher Farma

Daarnaast kijken de groothandels of er alternatieven zijn voor de medicijnen, of dat ze toch via het Verenigd Koninkrijk kunnen worden geïmporteerd met ander vergunningen. "Bij onmisbare medicijnen kunnen er uitzonderingen worden gemaakt zodat de middelen na een no-deal-brexit nog steeds uit het Verenigd Koninkrijk kunnen worden geïmporteerd." - Aldus Bruins.

Echter roept Bruins zorginstellingen ook op om na te gaan welke medische hulpmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk komen. Zij moeten er bij fabrikanten op aandringen de registratie van hun producten over te schrijven naar een EU-land. Zo blijven de hulpmiddelen beschikbaar voor patiënten in de EU.

Lees de artikelen hier en hier

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.