Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

IJzeren voorraad wordt verantwoordelijkheid groothandels

Dat minister Bruins graag een ijzeren voorraad wil om een tekort aan medicijnen te voorkomen, is al langer bekend. Onlangs is echter bekend geworden bij wie de verantwoordelijkheid voor een ijzeren voorraad komt te liggen. En daarnaast hoe groot deze medicijnvoorraad moet zijn.

Lees verder

Minister Bruins wil oplossingen voor medicijntekorten

Minister Bruins is het gepraat over de oplopende medicijntekorten zat en wil een oplossing. Dit is een probleem dat ook in andere Europese landen speelt, de komst van de nieuwe eurocommissaris voor Volksgezondheid wil hij dan ook aangrijpen om een oplossing hoog op de agenda te krijgen.

Lees verder

Vergroten medicijnvoorraad kost €30 miljoen

Minister Bruins is momenteel bezig met een onderzoek om van alle medicijnen ten minste een voorraad van vier maanden aan te leggen. Momenteel is in de wet al wel vastgelegd dat apothekers en groothandels een voorraad moeten aanhouden, maar hoe groot die voorraad moet zijn is niet bij wet vastgelegd.

Lees verder

Gooise apothekers ontvingen veel aandacht na protestactie tegen agressie aan de balie

Gooise apothekers zijn agressie aan de balie zat, verenigden zich in protestactie en ontvingen veel media aandacht.

Lees verder

50 onmisbare medicijnen worden lastig leverbaar bij no-deal brexit

De Brexit komt steeds dichterbij, en de kans op een no-dealbrexit wordt steeds groter. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid onderzocht welke, van de 2700, medicijnen die uit Groot-Brittannië worden geïmporteerd, na 29 maart lastig leverbaar worden. Uit dit onderzoek blijkt dat de levering van 50 essentiële medicijnen onzeker is.

Lees verder

Bruins reageert op uitlatingen farmaceuten

Naar aanleiding van kritiek van Amerikaans farmaceuten op de Nederlandse bemoeienis op het gebied van medicijnprijzen reageert Minister Bruins een dag erna. Hij merkt op dat deze fabrikanten zich meer zouden moeten richten op het maken van betaalbare medicijnen. Met daaraan toegevoegd dat ze eerst maar eens duidelijk moeten maken welke kosten en hoeveel winst ze maken en waarom ze geregeld zulke hoge prijzen vragen.

Lees verder

Farmaceutische industrie vindt bemoeienis overheid te groot

De overheid bemoeit zich te veel met de medicijnprijzen vinden farmaceutische bedrijven schrijft FD redacteur Thieu Vaessen in zijn artikel waarin naar voren komt dat de farmaceuten de overheidsbemoeienis zo groot vinden dat daarmee het vestigingsklimaat onder druk komt te staan. Volgens Vaessen dreigt er geen vertrek van de industrie, maar kan het wel betekenen dat de bedrijven minder gaan investeren in Nederland. Het gaat hier met name om amerikaanse bedrijven als MSD, Gilead en Janssen. In een brief aan minister Bruins spreken zij hun hun zorgen uit over het  verslechterde vestigingsklimaat met als argument dat de overheid voorbij gaat aan de noodzaak van investeringen voor toekomstige medicijnen. Het AD haalt aan dat investeerders zich inmiddels terugtrekken omdat de rendementen te laag zijn. 

Lees verder

Minister Bruins wil medicijnvoorraad van 4 maanden verplichten

Minister Bruins wil dat zowel groothandelaren als apothekers een medicijnvoorraad van vier maanden gaan aanhouden. Ook in 2018 is het medicijnentekort weer opgelopen. De minister wil de verschillende partijen zelf de kans geven om tot een oplossing te komen. Indien dit niet lukt, wil minister Bruins overgaan tot een wettelijke verplichte voorraad van vier maanden.

Lees verder

Het domino-effect in de farmasector

Het is wat ze in de Nederlandse farmasector kennen als het domino-effect: voorraden bij fabrikanten, groothandels en apothekers zijn zo klein dat een probleem bij één leverancier al snel leidt tot schaarste bij de rest in de keten. Daarom werd door het ministerie van Volksgezondheid al in 2013 de werkgroep geneesmiddelentekorten in het leven geroepen om de toenemende tekorten aan medicijnen een halt toe te roepen. Zoals in dit artikel is te lezen, lukt dit nog niet want het tekort aan medicijnen is ook in 2018 weer toegenomen. 

Lees verder

Haagse apotheker gaat strijd aan tegen dure farmaceuten en start productie eigen medicijnen

Apotheker Lebbink produceert in zijn Transvaalapotheek nu tegen de 800 bereidingen van medicijnen in zijn eigen laboratorium.Sommige medicijnen volledig op maat voor een bepaalde patiënt, andere voor meer patiënten. De patiëntvraag naar de medicijnen groeit met de dag. Minister Bruins, groot voorstander van eigen productie door apothekers, heeft op 16 januari de opening van het nieuwe laboratorium bijgewoond.

Bruins ziet het voordeel van de zelf gemaakte medicijnen vooral voor de patiënt, maar ook zeker als middel in strijd tegen grote medicijnfabrikanten en hun enorme prijzen.  Met apothekers zoals Lebbink kan de minister druk uitoefenen op de fabrikanten.

Lees meer

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.