Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
De belangrijkste wijzigingen voor 2024

De belangrijkste wijzigingen voor 2024

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als  zorgondernemer hebben we de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet. 

 BV online oprichten 

Vanaf 1 januari 2024 kunnen ondernemers een besloten vennootschap (bv) online oprichten, zonder naar een notariskantoor te hoeven gaan. Het identificatieproces en het ondertekenen kunnen ook online plaatsvinden. Een notaris kan echter weigeren om dit online te doen onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als er een vermoeden is van identiteitsfraude of als hij/zij twijfelt of u zelfstandig beslissingen kunt nemen. 

Verduurzamen 

Ondernemers die investeren in verduurzaming kunnen nog steeds gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek. Hoewel de aftrek iets lager is (40%), is de regeling wel met vijf jaar verlengd. De investering moet minimaal €2500 en maximaal €136 miljoen bedragen. 

Derdengeldenregeling 

Ondernemers betalen vanaf 2024 minder belasting over geld dat op een derdengeldenrekening staat. Met het geld op deze rekening betaalt u bijvoorbeeld een bedrijfsauto. Het geld op deze rekening  wordt nu gezien als banktegoed in plaats van belegging. Het fictieve rendement daalt. De belasting over het fictieve rendement bedraagt 36% dat was in 2023 32%. 

Inkomstenbelasting 

De betalingskorting voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting is verdwenen. Het maakt niet meer uit of u deze aanslag in één keer of in termijnen betaalt. 

Inkomen 

Het pakket Belastingplan 2024 zorgt ervoor dat werkenden, gepensioneerden, en de meeste zzp'ers en ondernemers netto meer geld per maand overhouden. Hoewel de eerste belastingschijf iets omhoog gaat (0,03%), worden ook de arbeidskorting (met €115) en algemene heffingskorting geïndexeerd. 

Zelfstandigenaftrek  

De zelfstandigenaftrek daalt per 1 januari 2024 van €5030 naar €3750. Hierdoor betaalt u meer belasting. De komende jaren zal de zelfstandigenaftrek verder dalen. U hebt recht op deze aftrek als u minimaal 1225 uur per jaar in uw onderneming werkt. Daarnaast wordt ook de MKB-winstvrijstelling verlaagd van 14% naar 13,31%, wat resulteert in meer belastingbetalingen voor het jaar 2024. 

Lees ook de blog: Profiteer maximaal van fiscale voordelen met de juiste rechtsvorm

Aandelen 

Vanaf 1 januari treedt de tweede schijf in box 2 in werking, waarbij er nu 24,5% belasting wordt betaald over de eerste €67.000 aan inkomsten uit aanmerkelijk belang per persoon. Voor inkomen boven €67.000 geldt een belastingtarief van 33%. 

Minimumloon  

Het minimumloon wordt nu per uur vastgesteld in plaats van per maand. Dit zorgt ervoor dat werknemers gelijk worden behandeld, ongeacht het aantal gewerkte uren. Het minimumloon is ook gestegen ten opzichte van 2023, wat resulteert in hogere loonkosten voor werkgevers.  Wijzigingen voor de salarisadministratie.

Reiskostenvergoeding 

Werkgevers mogen vanaf 1 januari 2024 maximaal €0,23 per kilometer aan reiskosten onbelast vergoeden aan werknemers, wat hoger is dan het voorgaande bedrag van €0,21. Het belastingvrij vergoeden van een ov-kaart voor werknemers wordt ook makkelijker gemaakt. Zzp'ers kunnen de vergoeding aftrekken van hun winst. 

Lees ook het nieuwsbericht over:  Reiskosten- en thuiswerkvergoeding verhoogd

 Heeft u behoefte om te overleggen hoe deze wijzigingen doorwerken in uw situatie als zorgondernemer, neem dan contact met ons op.

Hoe kunnen wij u helpen?

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.