Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
De impact van de coronacrisis op het pensioen van huisartsen

De impact van de coronacrisis op het pensioen van huisartsen

“De coronacrisis stort pensioenfondsen in een vrije val”. Zo luidde de titel van het artikel dat Trouw op 16 maart publiceerde. Dat we midden in een crisis zitten moge duidelijk zijn. Dat het onvermijdelijk is dat de gevolgen van COVID-19 ook op lange termijn te zien zullen zijn, ook. Eén van de financiële velden waarin de klap voor huisartsen voelbaar kan zijn, is het pensioen. Hoe groot de impact op de pensioenfondsen van huisartsen kan zijn, schetsen we in dit artikel.

De huidige positie van SPH

Om een beeld te krijgen van gevolgen die de crisis kan hebben op het pensioen van huisartsen, is inzicht in de huidige positie van het pensioenfonds nodig. Daarom nemen we het beleid, de beleggingen en beleidsdekkingsgraad van diverse pensioenfondsen onder de loep. 

Het beleid van SPH

Allereerst, wat is het beleid van Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH)? SPH hanteert een voorzichtig beleid en zet in op weinig risico. Dit conservatieve beleid zorgt in de praktijk voor een hoge dekkingsgraad, maar ook voor weinig toezeggingen aan leden van het fonds. Dit in tegenstelling tot het meer risicovolle beleid dat bijvoorbeeld pensioenfondsen Zorg & Welzijn (PFZW) en Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers (SPOA) hanteren.

Lees hier meer over het verschil tussen de pensioenfondsen voor huisartsen en apothekers

Doorgaans wordt een pensioenfonds met een risicovol beleid in tijden van crisis harder getroffen dan de fondsen met een conservatieve aanpak. Het voorzichtige beleid van SPH kan nu dus gunstig uitpakken voor huisartsen die hun pensioen hier hebben ondergebracht.

De beleidsdekkingsgraad van SPH

Een ander aspect waaruit we de impact kunnen afleiden, is de dekkingsgraad van het pensioenfonds. Hierbij kijken we naar de beleidsdekkingsgraad, ofwel het gemiddelde van de laatste twaalf dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad was voor SPH 134.5% in december 2019. Dit is ruim boven de wettelijk gestelde norm van 90%. Ook is dit ruim boven de 105% die De Nederlandsche Bank het pensioenfonds stelt als ondergrens voor verplicht korten. Een ander positief gegeven is dat de beleidsdekkingsgraad van SPH sinds halverwege 2017 altijd boven de 130% is geweest. 

 

Beleidsdekkingsgraad december 2019

SPH

134,5%

PFZW

99,2%

SPOA

94,7%

SPT

111%

Overzicht beleidsdekkingsgraad december 2019 

Wanneer we de beleidsdekkingsgraad van SPH vergelijken met het grotere PFZW (99,2% in december 2019), kunnen we stellen dat het SPH de coronacrisis met een fors hogere dekkingsgraad inging. Ook in vergelijking met bijvoorbeeld SPT en SPOA loopt SPH voorop: de beleidsdekkingsgraad van SPT was op hetzelfde moment 111% en van SPOA 94,7%.

Beleggingen van SPH

Wanneer we de beleggingsportefeuille van SPH bekijken, zien we dat 19,7% van de portefeuille in 2018 bestond uit aandelen. In crisisperioden zijn dit de beleggingen die het snelst en hardst getroffen worden. Wanneer we ervan uitgaan dat de beleggingsportefeuille er nu hetzelfde uitziet, betekent dit dat bijna ⅕ van SPH’s beleggingsportefeuille een flinke klap zal krijgen. Ook zal de coronacrisis de 9% vastgoedbeleggingen waarschijnlijk niet onaangeroerd laten. 

SPH

2018

2018 (%)

Aandelen

2035

19,7%

Vastrentende waarden

6247

60,4%

Vastgoedbeleggingen

932

9%

Derivaten

61

0,6%

Overige beleggingen

1064

10,3%

Totaal

10339

 

Daartegenover staat dat meer dan 60% van de beleggingen bestaat uit vastrentende waarden. SPH speelt door deze verdeling met meer dan de helft van de beleggingsportefeuille - zeker in tijden van crisis - op safe. Ook de derivaten (0,6%) behoren tot een belegging met relatief minder risico.

Ter vergelijking ziet de beleggingsportefeuille van bijvoorbeeld PFZW er heel anders uit. Bij PFZW bestaat 34,4% van de portefeuille uit aandelen. Dankzij deze verdeling loopt ruim ⅓ nu flink risico. 

Stichting Pensioenfonds Huisartsen in eerdere crises

Een risicovol beleid kan in economisch gunstige perioden leiden tot meer toezeggingen. In crisisperioden staat een minder risicovol beleid juist sterker. Dankzij het conservatieve beleid van SPH heeft het pensioenfonds in eerdere crises geen noodgrepen hoeven doen. Dat blijkt uit de acties van SPH in de jaren 2008 en 2009, toen SPH tijdens de kredietcrisis de pensioenrentes zelfs met 2,2% wist te verhogen.

Verwachte impact op het pensioenfonds voor huisartsen

Nu de coronacrisis huishoudt lijkt het conservatieve beleid van SPH een redding te zijn. Dit beleid en de risicospreiding in de beleggingsportefeuille geven een gematigd positief beeld voor huisartsen die hun pensioen bij SPH hebben. Ook de positie waarmee SPH de crisis inging(de relatief hoge beleidsdekkingsgraad) zal in het voordeel van dit pensioenfonds werken. Natuurlijk zal de crisis ook dit pensioenfonds niet voorbij gaan. Toch mogen huisartsen die aangesloten zijn bij SPH in deze crisis blij zijn met de conservatieve insteek. 

Wordt uw praktijk getroffen door de coronacrisis?
Lees dan hier van welke ondersteuning u gebruik kunt maken.
 

Hoe kunnen wij u helpen?

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.