Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Pauzeknop voor aanleveren jaarverantwoording definitief ingedrukt

Pauzeknop voor aanleveren jaarverantwoording definitief ingedrukt

Minister Helder (Langdurige Zorg) heeft definitief besloten om de openbare jaarverantwoording tijdelijk stop te zetten. Dit blijkt uit de Kamerbrief over de resultaten van de uitvoeringstoets Wtza. 

Pauzeknop voor boekjaren 2022 en 2023 

Minister Helder heeft in de Kamerbrief duidelijk laten weten dat de pauzeknop met terugwerkende kracht van toepassing is op de boekjaren 2022 en 2023. Deze pauzeknop is echter alleen van toepassing op bestaande zorgaanbieders, oftewel aanbieders die vóór 1 januari 2022 al actief waren. Voor zorgaanbieders die al verplicht waren om verantwoording af te leggen vóór het boekjaar 2022 blijft de verplichting gelden. Nieuwe aanbieders die na 1 januari 2022 zijn gestart en aanbieders waarbij een wijziging in de rechtsvorm heeft plaatsgevonden, waardoor het KvK-nummer is gewijzigd, vallen niet onder de pauzeknop. Zij moeten wel een jaarverantwoording aanleveren voor 2022 en 2023. 

Verkenning grens intern toezicht 

In de Kamerbrief meldt Minister Helder dat zij, naar aanleiding van de bezorgdheid van de eerstelijnszorg over de onevenredigheid van de verplichte maatregel om intern toezicht in te stellen bij meer dan 25 zorgverleners, zal onderzoeken of het verstandiger is om de grens voor intern toezicht te veranderen. In de brief wordt niet aangegeven waar deze grens zou moeten liggen, omdat de minister eerst alle voors en tegens wil verkennen. De resultaten van dit onderzoek zal zij medio volgend jaar delen met de Kamer. 

Pauzeknop geldt niet voor vergunningplicht

De overgangstermijn voor zorgaanbieders met een vergunningplicht loopt af op 1 januari 2024. Dit geldt voor zorgaanbieders die automatisch toegelaten waren of geen Wtzi-vergunning nodig hadden en nu vallen onder het overgangsregime Wtza. Voor deze zorgaanbieders is het dus vereist om voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag in te dienen. Een belangrijk onderdeel van deze vergunningaanvraag is het implementeren van intern toezicht. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangekondigd een vraag- en antwoorddocument op te stellen om zorgaanbieders te begeleiden bij dit proces.

Lees ook de blog: de Wtza in 4 punten

Bron: KNMP

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.