Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Auto van de zaak: 3 aantrekkelijke opties

Auto van de zaak: 3 aantrekkelijke opties

Een auto van de zaak, dat klinkt als 'gratis' autorijden, maar hoe zit dat eigenlijk? Eerst maar even de realiteit, als ondernemer rijd je NOOIT een auto van de zaak gratis. Wel kun je op zoek gaan naar een fiscaal aantrekkelijke en meest voordelige optie in jouw geval.  

Auto eerst privé daarna zakelijk

Is je auto eerst privé gekocht? Dan kan het niet ineens een auto van de zaak zijn en vice versa. Je kunt niet zomaar een auto die je al hebt als auto van de zaak bestempelen. Dit komt doordat er vanuit de overheid de regel is dat je als ondernemer een “bestendige gedragslijn” hanteert. Simpel gezegd komt het erop neer, dat je als ondernemer niet zomaar ieder jaar iets totaal anders doet op boekhoudkundig gebied.

Welke opties heb je dan wel als ondernemer als het om een auto van de zaak gaat? 

  1. Geen auto van de zaak
  2. Auto van de zaak mét bijtelling
  3. Auto van de zaak zonder bijtelling

Optie 1: Geen auto van de zaak

Bij deze optie “ontvang” je een kilometervergoeding voor de zakelijk gereden kilometers. Tot 2022 was dit 19 cent per kilometer. Vanaf 2023 kan dit voor 21 cent per kilometer. Het is belangrijk om de kilometerregistratie goed te bewaren. Dus je mag geen extra autokosten opvoeren.  Ook onderhoudskosten zijn voor eigen rekening.

Optie 2: Auto van de zaak mét bijtelling

De auto staat op naam van de onderneming. Dit kan zowel een handje contantje afgerekende auto zijn, als een leaseauto. Als je niet van administratie houdt, is dit de perfecte oplossing. Je betaalt bijtelling over de cataloguswaarde van je auto. In 2023 is dit voor niet-elektrische auto’s 22%. Daarentegen mag je ook alle kosten die met je auto samenhangen opvoeren als kosten, denk aan tankbeurten.

Rekenvoorbeeld:

Stel je hebt een auto met een cataloguswaarde van €40.000,-, dan betaal je hier 22% bijtelling over. Dit is per jaar €8800,-. Stel je benzinekosten zijn in dit jaar €10.000,- levert de auto je een totale aftrekpost van €1200,- op.

Wat voor voordeel kan een elektrische auto je dan opleveren?

We pakken weer even dezelfde cijfers als van het vorige voorbeeld. Stel je koopt in 2023 een nieuwe elektrisch leaseauto met een cataloguswaarde van €40.000,-. Over de eerste €30.000,- betaal je dan slechts 16% bijtelling. Dit is €4800,-. Over de overige €10.000,- betaal je 22% aan bijtelling. Dit is €2200,-. De totale bijtelling is dan: €7000,-. Als we aan autokosten weer €10.000,- hebben, levert de elektrische auto een aftrekpost van €3000,- op. Totaal een voordeel van €1800,- per jaar.*

* Let op een bijtellingspercentage staat voor 5 jaar vast. Daarna wordt dit opnieuw vastgesteld voor 5 jaar. (de youngtimer regeling is een uitzondering hierop)

 

Verlaagde bijtelling

Per 2023 is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor Elektrische personenauto’s vervallen. De MIA bestaat nog wel voor door waterstof aangedreven personenauto’s en een elektrisch aangedreven auto met zonnepanelen. Voor dit type auto’s geld ook het verlaagde bijtellingspercentage van 16%, alleen dan over de volledige cataloguswaarde.

Een speciale categorie voor de bijtelling is een zogenaamde youngtimer, dit zijn auto’s van 15 jaar of ouder. Hierbij wordt 35% bijtelling berekend over de dagwaarde van de auto. Dit kan dus behoorlijk wat voordeel opleveren.

Rekenvoorbeeld:

Stel je hebt een auto met een dagwaarde van €10.000,-, dan betaal je hier 35% bijtelling over. Dit is per jaar €3500,-. Stel je benzinekosten zijn in dit jaar €10.000,- levert de auto je een totale aftrekpost van €6500,- op.

Optie 3: Auto van de zaak zonder bijtelling

Net als bij optie 2 staat de auto op naam van de onderneming, alleen mag je er per jaar niet meer dan 500 kilometer privé mee rijden. Zodra je de 500 kilometer passeert ga je de volledige bijtelling over dat jaar betalen. Bij deze optie komt wel wat meer administratiewerk kijken, je moet namelijk een sluitende rittenadministratie hebben. Dit betekent dat naast de gereden kilometers, je de begin en eindstand van de kilometerteller moet noteren en per rit moet aangeven of het zakelijk of privé was. Wat is dan het voordeel? De benzinekosten, verzekeringen en MRB zijn voor deze auto aftrekbaar in de zaak.

Lees ook de blog: Fiets van de zaak. De vier populaire mogelijkheden

Wat is voor jou de beste optie

Wat voor jouw onderneming de beste oplossing is, hangt af van waar je het meest waarde aan hecht. Wil je zo min mogelijk administratie hebben? Ga dan voor een auto van de zaak mét bijtelling. Wil je de goedkoopste optie? Dan kan een auto van de zaak zonder bijtelling of helemaal geen auto op de zaak interessant zijn. Fiscaal advies nodig bij je afweging? Wij denken graag met je mee!

Ja, ik wil graag fiscaal advies

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.