Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Blogserie nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort

Blogserie nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort

Sinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over de vernieuwingen die ons pensioenstelsel zal ondergaan. In deze serie van acht blogs nemen wij u mee in welke veranderingen u kunt verwachten. 

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Ons huidige pensioenstelsel past niet meer bij de omstandigheden van de veranderende samenleving. De belangrijkste veranderingen zijn:

1. De levensverwachting De levensverwachting in Nederland is in de afgelopen decennia flink toegenomen. Mensen zullen hierdoor steeds langer van hun pensioen kunnen genieten, wat betekent dat er meer geld nodig is om het pensioen langer uit te keren.

2. De rentestand De laatste jaren hebben pensioenfondsen veel last gehad van lage rentestanden en slechte beleggingsresultaten. Dit heeft geleid tot problemen, waardoor pensioenen niet altijd konden worden verhoogd en soms zelfs moesten worden gekort.

3. De arbeidsmarkt Het oude pensioenstelsel is achterhaald en past niet meer bij de huidige arbeidsmarkt waarin levenslang bij dezelfde onderneming werken niet meer de norm is. Het sloot goed aan op een stabiele loopbaan, met een pensioenregeling die was ontworpen voor langdurige dienstverbanden. De arbeidsmarkt is veel dynamischer geworden, omdat werknemers vaker van baan en functie wisselen, in verschillende sectoren werken of flexibele arbeidscontracten hebben.

Al met al moet de nieuwe pensioenwet ervoor zorgen dat het pensioenstelsel beter aansluit op de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de arbeidsmarkt.

Voor wie?

De Wet Toekomst Pensioenen heeft impact op iedere organisatie, ongeacht met welke pensioenuitvoerder uw onderneming te maken heeft. Alle pensioenregelingen moeten daarom worden herzien, wat betekent dat pensioenadviseurs en -uitvoerders onder enorme druk staan. Het is slim om op tijd te beginnen, aangezien er veel lastige keuzes gemaakt moeten worden en er veel moet gebeuren. Het nieuwe pensioenstelsel moet uiterlijk 1 januari 2028 gerealiseerd zijn, maar dat geldt niet voor alle ondernemingen. Er zijn diverse deadlines gesteld voor verschillende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld, de toetredingsleeftijd, die voorheen op 21 jaar stond, moest per 1 januari 2024 verlaagd zijn naar 18 jaar in het pensioenreglement.

Toekomst

De wetten die zijn ingevoerd, hebben invloed op verschillende aspecten, zoals de doorstroom van werknemers, arbeidsvoorwaarden, het HR-beleid, enzovoort. Deze maatregelen brengen echter ook kansen met zich mee, zoals mogelijkheden om werknemers gezonder en actiever te laten blijven tot aan hun pensioen. In de nabije toekomst worden aanvullende maatregelen verwacht, die enerzijds gericht zijn op het eerder laten stoppen met werken van werknemers met zware beroepen, en anderzijds op het bevorderen van langer doorwerken.

Meer informatie over andere belangrijke data zal worden gedeeld in toekomstige blogs over dit onderwerp. Blijf op de hoogte, want elke week brengen we een nieuwe blog uit waarin we stap voor stap de veranderingen in het pensioenstelsel bespreken!

Lees ook de blog: Pensioenopbouw voor zzp’er in de zorg

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met onze salarisspecialist via salaris@alex-andre.nl. We helpen u graag verder!

Alexandré Finance helpt u graag!

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.