Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Personeelskosten aan zzp'ers steeds hoger

Personeelskosten aan zzp'ers steeds hoger

Zorginstellingen en praktijken zien hun winst verdampen door de toenemende kosten voor personeel. Dit is voornamelijk te wijten aan de inhuur van ‘dure’ uitzendkrachten en zzp'ers tijdens perioden van personeelstekorten. Het inhuren van extern personeel is aanzienlijk duurder dan het hebben van vast personeel in dienst. Om de kosten binnen de perken te houden is het nodig om op zoek te gaan naar mogelijkheden om te besparen.

Stijging personeelskosten

Uit cijfers van accountantskantoor BDO blijkt dat zorginstellingen en praktijken in 2021 honderden miljoenen extra hebben uitgegeven aan personeelskosten. In ziekenhuizen stegen de kosten gemiddeld met 7,7 procent tot een totaalbedrag van 544 miljoen euro. Ook wij zien in de cijfers van onze praktijkhouders een stijging van de personeelskosten. In veel gevallen verdampt de winst en worden alle beschikbare middelen ingezet om extern ingehuurd personeel te kunnen betalen.

Meestal lijkt de kostenstijging onvermijdelijk en moeten er zzp'ers ingehuurd worden om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen en om de zorgplicht na te komen.

Zorgpersoneel inhuren

Ook in de ouderenzorg heeft het personeelstekort gevolgen gehad. Er werd ruim 124 miljoen euro extra uitgegeven aan het inhuren van personeel, waardoor de totale kosten stegen van 1,5 miljard euro naar 1,6 miljard euro. Ongeveer 10 procent hiervan werd besteed aan zzp'ers. Dat komt onder andere door de verschuiving die zorgpersoneel maakt van een vast dienstverband naar een zelfstandig ondernemerschap.

Steeds meer zzp'ers in de zorg

Steeds meer zorgmedewerkers kiezen ervoor om als zzp'er te werken. Dat geeft enerzijds veel vrijheid en vanwege de groeiende vraag naar zorgpersoneel in de tandheelkunde en huisartsenzorg kunnen zzp'ers hogere tarieven vragen dan voorheen. Het is inmiddels zo aantrekkelijk geworden dat zes op de tien medewerkers in de zorg, onder de 35 jaar, overwegen om op deze manier te werken.

Kosten verlagen in de zorg

Door de toenemende vergrijzing in Nederland blijft de werkdruk in de zorgsector toenemen. Daardoor wordt het heel moeilijk om de stijgende kosten in de zorg te verlagen. Toch kunnen zorginstellingen proberen om de kosten zoveel mogelijk te verlagen. Wellicht niet op zorgpersoneel, maar zeker wel op andere kosten. Automatisering in de administratie is een voorbeeld waar tijdswinst en daardoor besparing in kosten behaald kan worden.

De vrijgekomen tijd kan elders in de organisatie worden ingezet. Kortom, ons advies is: ga vooral op zoek naar efficiëntere manieren van werken. Twee mogelijkheden hiervoor zijn:

  • Is een van de assistentes belast met het verwerken van de administratie, of verwerkt u dit nog zelf? Overweeg dan om de administratie te automatiseren en uit te besteden, zodat de vrijgekomen uren ingezet kunnen worden in de zorg voor de patiënt.
  • Probeer marktconforme tarieven te betalen aan uw waarnemers. Wellicht kunt u ze interesseren in een participatiemodel, of een omzet gerelateerde beloning geven.

Lees ook de blog: Prijsindexatie voor tandartsen en huisartsen, maar is het genoeg?

Heeft u behoefte om eens door te praten over mogelijke kostenbesparingen? vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan via onderstaande button.

Vrijblijvend adviesgesprek

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.