Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Het effect van de coronacrisis op pensioenfondsen voor tandartsen

Het effect van de coronacrisis op pensioenfondsen voor tandartsen

“Pensioenfondsen maken dramatische val”. Zo luidde de titel van het artikel dat  Trouw op 1 april publiceerde. Dat we midden in een crisis zitten moge duidelijk zijn. Dat het onvermijdelijk is dat de gevolgen van COVID-19 ook op lange termijn te zien zullen zijn, ook. Een van de financiële velden waarin de klap voor tandartsen voelbaar kan zijn, is het pensioen. Hoe groot de impact op de pensioenfondsen van tandartsen kan zijn, schetsen we in dit artikel.

De huidige positie van Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten

Om een beeld te krijgen van gevolgen die de crisis kan hebben op het pensioen van tandartsen, is inzicht in de huidige positie van het pensioenfonds nodig. Daarom nemen we het beleid, de beleggingen en beleidsdekkingsgraad van diverse pensioenfondsen onder de loep.

Het beleid van SPT

Allereerst, wat is het beleid van Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten (SPT)? SPT hanteert een vrij conservatief beleid. Door beleggingsrisico te spreiden en geen nieuwe deelnemers aan te trekken, ziet het er vrij goed uit voor tandartsen die hun pensioen hier ondergebracht hebben. Pensioenfondsen die juist inzetten op een risicovol beleid, zullen in tijden van crisis doorgaans harder getroffen worden dan de fondsen met een conservatieve aanpak. SPT behoort tot de conservatieve groep en lijkt met dit beleid dus relatief veilig te zitten.

De beleidsdekkingsgraad van SPT

Ook de dekkingsgraad is een aspect waaruit we kunnen afleiden hoe het pensioenfonds ervoor staat. De beleidsdekkingsgraad van SPT, ofwel het gemiddelde van de laatste twaalf dekkingsgraden, was in december 2019 111%. Dit is ruim boven de wettelijk gestelde norm van 90% en ook boven de 105% die De Nederlandsche Bank het pensioenfonds stelt als ondergrens voor verplicht korten. 

 

Beleidsdekkingsgraad december 2019

SPT

111%

SPOA

94,7%

SPH

134,5%

PFZW

99,2%

Overzicht beleidsdekkingsgraad december 2019 

Wanneer we de beleidsdekkingsgraad van SPT vergelijken met het grotere PFZW (99,2% in december 2019) en SPOA (94,7%) staat SPT er duidelijk beter voor. SPH stond er met 134,5% in december 2019 juist weer beter voor. 

Bron: financiële positie SPT

Opvallend is dat de beleidsdekkingsgraad van SPT tussen oktober 2018 en augustus 2019 een daling ervaarde en vervolgens tot in ieder geval februari 2020 stagneerde. Aannemelijk is dat de lage rente hiervan de oorzaak is. Tot dusver lijkt de beleidsdekkingsgraad dus niet persé negatieve gevolgen van de coronacrisis te ervaren, maar dat kan op lange termijn veranderen. 

Beleggingen van SPT

Wanneer we de beleggingsportefeuille van SPT bekijken, zien we dat staatsobligaties 65% ofwel bijna ⅔ van de beleggingsportefeuille vertegenwoordigen. Beleggingen in staatsobligaties zijn doorgaans stabiel en niet sterk afhankelijk van externe factoren. Daartegenover staat dat de overige 35% van de beleggingen zit in aandelen (20%) en bedrijfsobligaties (15%). Vooral aandelen kunnen in economisch goede tijden zorgen voor flinke winsten, maar zorgen in crisistijden doorgaans voor kans op minder rendement. Toch zullen in vergelijking met SPOA de klappen op de beleggingen van SPT meevallen. SPOA’s beleggingsportefeuille bestond in 2018 voor maar liefst 29,5% uit aandelen. 

SPT

2018 (%)

Staatsobligaties

65%

Aandelen

20%

Bedrijfsobligaties

15%

De beleggingsportefeuille van SPT in 2018

Het rendement van SPT’s beleggingen stond in 2018 op -0,4%. Welk rendement de beleggingen dit jaar daadwerkelijk gaan opleveren is de vraag. Omdat de rendementscijfers van 2019 nog niet kenbaar gemaakt zijn, kunnen we daar geen voorspelling in doen. Te hopen is dat 2019 positieve cijfers oplevert en SPT daarmee haar positie heeft versterkt.

Bron: beleggingsbeleid SPT

Verwachte impact op het pensioenfonds voor tandartsen

Pensioenfonds SPT zal in crisistijd voordeel ondervinden aan de 65% relatief stabiele beleggingen. Toch baart de overige 35% beleggingen, welke een hoger risico hebben, enige zorgen. Het geluk voor SPT is dat het met een voldoende beleidsdekkingsgraad de crisis ingaat. Dat is niet voor ieder pensioenfonds vanzelfsprekend. De toekomst zal de gevolgen van de coronacrisis voor SPT leren, maar voor nu is er een gematigd positief beeld voor tandartsen die hun pensioen hier hebben ondergebracht.

Wordt jouw praktijk getroffen door de coronacrisis?
Lees dan hier van welke ondersteuning je gebruik kunt maken.


Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.