Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Minister Bruins wil oplossingen voor medicijntekorten

Minister Bruins wil oplossingen voor medicijntekorten

Minister Bruins is het gepraat over de oplopende medicijntekorten zat en wil een oplossing. Dit is een probleem dat ook in andere Europese landen speelt, de komst van de nieuwe eurocommissaris voor Volksgezondheid wil hij dan ook aangrijpen om een oplossing hoog op de agenda te krijgen.

Volgens minister Bruins, is Nederland momenteel te afhankelijk van individuele producenten die een monopolie hebben op de productie van een medicijn. Daarnaast worden de medicijnen vaak in China of India gemaakt, waar nog wel eens productievertraging ontstaat door onzuiverheden in grondstoffen. Volgens hem zijn verschillende bedrijven in Nederland prima in staat om de ingrediënten voor medicijnen te fabriceren of zelfs de hele productie van bepaalde medicijnen over te nemen.

Daarnaast hamert Bruins nog steeds op de ijzeren voorraad. Momenteel wordt er door een strategisch consultant onderzocht wat het effect is van het vergroten van de medicijnvoorraad naar vier maanden. Binnenkort komen de uitslagen van het onderzoek naar buiten, maar volgens Bruins zijn de eerst resultaten erg positief. De ijzeren voorraad zou de huidige tekorten met 70 toto 80 procent kunnen terugdringen. 

De reden dat Bruins graag oplossingen wil zien is omdat het aantal meldingen van medicijntekorten vanaf januari tot en met augustus, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, verdubbeld is. Bruins denkt dat deze trend zal doorzetten en dat over heel 2019 het aantal medicijnen waar een tekort aan is het dubbele zal zijn van de medicijntekorten in 2018. Vaak zijn er wel alternatieve medicijnen beschikbaar, maar dan moeten mensen overstappen op een ander merk.

Daarnaast is er nog een reden om snel oplossingen te willen, de brexit ligt op de loer. De precieze invloed hiervan op de levering van medicijnen is nog niet bekend, maar het ministerie heeft de mogelijke oplossingen hiervoor goed in beeld. 

Het hele artikel lezen? Klik hier

 

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.