Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
5 Tips voor het financieel managen van een tandartspraktijk

5 Tips voor het financieel managen van een tandartspraktijk

Werken als tandarts is vaak een race tegen de klok. Mondige patiënten en een hoge administratieve druk slokken namelijk steeds meer tijd op. De financiële aspecten van de praktijk krijgen hierdoor vaak niet de benodigde aandacht. Zonde, want met goed financieel management kunnen de cijfers in positieve zin groeien. Benieuwd hoe je hier stappen in kunt zetten? Met deze 5 tips krijg je meer grip op je financiën.

1. Maak de financiële basis op orde

Net als bij ieder bedrijf is financiële groei pas mogelijk als de fundatie solide is. Een flinke uitdaging voor tandartsen - zowel voor hen die starten als een praktijk overnemen - gezien de hoge administratieve druk waaronder ze gebukt gaan. Ook de toenemende druk van verzekeraars, groei van concurrenten en steeds mondigere patiënten helpen hier niet bij. Goed management is daarom van groot belang. Het inschakelen van een praktijkmanager of het uitbesteden van de administratie is daarom een goede eerste stap om de werkdruk te verlichten en de touwtjes weer in handen te nemen.

2. Krijg grip op de debiteuren

Een kostbare doorn in het oog van veel tandartsen: patiënten die niet (op tijd) betalen. Daarom maken veel praktijken gebruik van factoring om de cashflow op gang te houden. Gezien de geringe alternatieven, was deze relatief dure vorm van debiteurenbeheer decennia lang de standaard. Tegenwoordig is er automatiseringssoftware beschikbaar die het proces van facturatie en debiteurenbeheer versnelt en eenvoudiger maakt. Een van de nieuwste - en grootste - spelers op de markt is Payt. Met hun software kunnen tandartsen onder meer: 

  • Facturen digitaal verzenden en voorzien van moderne betaalmogelijkheden.
  • Declaraties indienen en waar nodig de verzekerde zorg afhandelen via Vecozo.
  • Automatisch openstaande facturen laten opvolgen en restnota’s laten opstellen.

Naast een flinke tijdsbesparing levert werken met Payt ook een grote kostenbesparing op. Dit is wat ons betreft echt een aanrader.  Naast dat Payt eenvoudig te koppelen is met pakketten voor praktijkautomatisering (waaronder Exquise en Simplex) en boekhoudpakketten, is het ook een stuk voordeliger dan andere,  soortgelijke software.

3. Verdiep je in de geldstromen

Als succesvol tandarts wil je verstandige financiële beslissingen maken. Goed inzicht in ontvangsten en uitgaven is daarom belangrijk, vooral met het oog op toekomst- en beleidsplanning. Een liquiditeitsprognose helpt helder te krijgen welke bedragen binnenkomen en wanneer welke bedragen betaald moeten worden. Dit maakt het eenvoudiger om vanuit rust en vertrouwen beslissingen te maken over investeringen, uitbreiding van het pand of opleidingstrajecten. Je weet immers precies hoe de praktijk er financieel voorstaat.

Voor het maken van een betrouwbare liquiditeitsprognose is kennis van de branche van belang. Schakel daarom een adviseur in die bekend is met de zorg. Deze kan in veel gevallen ook benchmarks aanleveren. Deze gemiddelden geven inzicht in hoe je tandartspraktijk draait ten opzichte van vergelijkbare praktijken en waar kansen voor verbetering liggen.

4. Overweeg een andere rechtsvorm

Veel tandartsen opereren binnen een maatschap, een rechtsvorm waarbij 2 of meer partners gezamenlijk en onder 1 naam een onderneming voeren. Het streven naar financieel voordeel staat hierbij voorop. Het kan echter lonen om van een maatschap een BV te maken. Dit heeft onder meer te maken met: 

Of het voor jouw praktijk ook zinvol is en fiscale voordelen oplevert, hangt af van zaken als de gedraaide omzet, winst en gemaakte kosten. Aan de hand van berekeningen kunnen we laten zien óf en wanneer het lonend is om van ondernemersconstructie te veranderen en welke positieve invloeden dat teweeg brengt.

5. Regel je financiële toekomst goed

Wanneer een praktijk goed gemanaged wordt, heeft een tandarts meer dan één appeltje voor de dorst achter de hand. Hierdoor ontbreekt vaak de nood na te denken over de oude dag. Een gemiste kans want het vroegtijdig regelen van pensioen helpt een stabiel vermogen op te bouwen. Daarnaast helpt het een stip op de horizon te zetten door vragen te beantwoorden als: wanneer wil je ermee stoppen en hoeveel vermogen wil je dan op je rekening hebben staan? 

Pensioenadvies voor tandartsen

Als tandarts bouw je geen verplicht pensioen op, waar huisartsen en medisch specialisten dit bijvoorbeeld wel doen. Je moet dus zelf beslissen wanneer je hiermee begint. Benieuwd hoe je het best een pensioenpot kunt opbouwen, profiterend van verschillende fiscale en financiële voordelen? Onze adviseurs staan je graag te woord.

Schrijf u in voor branchenieuws

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.