Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Actieve handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent dit voor u?

Actieve handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent dit voor u?

Schijnzelfstandigheid zorgt ervoor dat werkgevers minder premies en belastingen betalen, maar het betekent ook dat een zzp'er geen/minder bescherming bij ziekte of ontslag krijgt. In deze blog vertellen we waar u als zzp'er of als werkgever op moet letten! 

Handhaving op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst is bezig met het versterken en verbeteren van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Er bestaat nu nog een 'handhavingsmoratorium'. Dit betekent dat de Belastingdienst niet repressief handhaaft. Uiterlijk 1 januari 2025 wil de Belastingdienst dit opheffen. Dan zal er dus actiever worden gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. 

Wat is een schijnzelfstandige?

Een zelfstandige zonder personeel (hierna: zzp’er) werkt op basis van een overeenkomst van opdracht. Bij schijnzelfstandigheid lijkt er in de praktijk sprake te zijn van een arbeidsovereenkomst, terwijl er op papier gewerkt wordt op basis van een overeenkomst van opdracht. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een zzp’er fulltime werkt voor één opdrachtgever, hetzelfde werk verricht als werknemers in loondienst én geen zeggenschap heeft over de uitvoering van het werk. Zulke constructies kunnen duiden op schijnzelfstandigheid.

Waar moet je op letten?

De Belastingdienst onderzoekt of er sprake is van schijnzelfstandigheid door te kijken of:

  • er een gezagsverhouding is (hieronder verder uitgewerkt);

  • er grote overeenkomsten zijn tussen de werkzaamheden van de werknemers en de zzp’er;

  • de zzp’er het imago van de opdrachtgever uitstraalt door bijvoorbeeld bedrijfskleding te dragen met een logo van het bedrijf;

  • de zzp’er niet zelf zijn werktijden en werklocatie mag bepalen.

Gevolgen

Als de Belastingdienst de arbeidsrelatie kwalificeert als een dienstbetrekking, terwijl er formeel (op papier) wordt gesproken van een overeenkomst van opdracht, kan dit grote gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er.

De opdrachtgever wordt in dat geval aangemerkt als werkgever en is verplicht om loonbelasting en premies af te dragen voor de zzp’er (die nu de werknemer is). De zzp’er zal in sommige gevallen ook pensioenpremie moeten afdragen. De zzp’er dient daarnaast ook de inkomsten aan te geven bij de inkomstenbelasting als ‘loon uit dienstbetrekking’. Het inkomen wordt dus niet meer gezien als ‘winst uit onderneming’. De zzp’er verliest dan het recht op zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen.

 

Wat nu?

Als u twijfelt of er sprake is van schijnzelfstandigheid, adviseren wij de overeenkomsten van opdracht te herzien en ze in overeenstemming met de wet te laten gelden. Loop samen de bovenstaande vereisten door en bespreek wat hier eventueel aan veranderd moet worden om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

De Belastingdienst heeft ook verschillende bruikbare modelovereenkomsten opgesteld. In deze overeenkomsten staan afspraken die verduidelijken welke soort werkrelatie er is. 

Lees ook de blog: Personeelskosten aan zzp'ers steeds hoger

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met onze salarisspecialist via salaris@alex-andre.nl. We helpen u graag verder!

Alexandré Finance helpt u graag!

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.