Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Fiscaal voordeel voor huisartsen en apotheekhoudenden

Fiscaal voordeel voor huisartsen en apotheekhoudenden

Huisartsen en apotheekhoudenden kunnen fiscaal voordeel behalen als ze zich goed laten adviseren. 

Mark Paalman is dit nieuwe jaar goed begonnen met promotie naar directeur en mede-eigenaar van Alexandré Finance. Was hij voorheen naast fiscaal adviseur ook nog teammanager, nu kan hij zich volledig focussen op zijn adviesfunctie en het strategische beleid van Alexandré. In dat beleid is een grote rol weggelegd voor digitalisering, ofwel het automatiseren van alle gebieden in de financiële administratie. Samenwerkingen met andere pakketten zoals Speedbooks, Dizzydata, koppelingen met zorgsystemen, volledig digitale aanlevering van gegevens en dashboards van waaruit de klant overzicht en toegang heeft tot alle financiële diensten van Alexandré. ‘We streven naar een koppositie binnen de groep van geautomatiseerde aanbieders met nog veel meer gebruiksgemak voor onze klanten.’

Fiscaal adviespartner – optimaliseren van belastingsituatie

Na zijn studie International Management (Bedrijfskunde) specialiseerde Mark zich binnen Alexandré als fiscaal adviseur voor huisartsen, apotheekhoudenden en tandartsen. “Naast alle ambities willen we ons bedrijf ook meer uitdragen als adviespartner, waarin ik de tak van het fiscale advies op me neem. We willen de belastingsituatie voor onze klanten optimaliseren en kijken hierbij onder andere naar de samenwerkingsvorm waarin ze opereren; een éénmanszaak, bv of maatschap. Het kan zijn dat een éénmanszaak in sommige gevallen fiscaal het voordeligst is, maar je loopt hiermee meer risico. Dat heeft te maken met het aansprakelijkheidsvraagstuk. We kijken altijd naar de specifieke situatie van de klant.”

Veel (apotheekhoudende) huisartsen laten voordelen liggen

Het belang van de keuze voor de juiste ondernemingsvorm

“Als je als huisarts na overdracht van je praktijk nog een of meerdere belangen in de zaak wilt behouden, kan het gunstig zijn om een bv aan te houden of te starten. Met een bv houd je de belangen het best gescheiden. Ook je vermogensopbouw is fiscaal het voordeligst. Je hele privévermogen is in box 3 belastbaar van 0,86% tot 1,62%. In een bv heb je geen vermogensbelasting, maar vennootschapsbelasting over de winst. Dat percentage is (meestal) 20%. Vanuit een bv zijn eventuele investeringen fiscaal aftrekbaar omdat investeringen als kosten op de winst drukken. Je betaalt dan minder vennootschapsbelasting. Dit zou nooit mogelijk zijn als je investeringen doet vanuit je privévermogen. We geven deze adviezen helemaal afhankelijk van de situatie, met een zo optimaal mogelijk rendement voor de klant.”

Lees meer over de keuze voor de juiste ondernemingsvorm in het interview met Cynthia Wietsma (student aan de Hogeschool Windesheim. Zij studeert af op dit onderwerp bij Alexandré Finance).

Waar vind je de mazen en voordelen binnen de regelgeving? 

“Mijn specialismes zijn de winstbelasting voor zelfstandige ondernemers en de btw. Eenmanszaken vind ik zelf fiscaal het meest interessant omdat de belastingregels hieromtrent breed te interpreteren zijn. Je kunt veel meer met de klant meedenken over wat er mogelijk is, zoals de meewerkregeling van een partner of de arbeidsbeloning van een meewerkende vrouw of man. Regelmatig denkt een klant bij een meewerkende partner: “die helpt gewoon mee, dat hoeven we niet te verlonen.” Dit is nadelig, want hiermee kan de klant minder kosten opvoeren en ontvangt de partner wellicht ook geen arbeidskorting in de inkomstenbelastingaangifte.”

Btw-verdeling bij apotheekhoudende huisartsen

“Binnen apotheekhoudende huisartsenpraktijken speelt de btw-verdeling vaak een rol in mijn werkzaamheden. Het meest voorkomende vraagstuk is welk percentage van de btw van de gemengde kosten (apotheek/huisarts) aftrekbaar is. Dit kan op basis van de omzet worden bepaald, maar ook op basis van vloeroppervlakte.”

“Ook de vraag of men beter in een eenmanszaak of een bv kan plaatsnemen is een kwestie. Soms laten apotheekhoudende huisartsen geld liggen als ze in een eenmanszaak blijven en is een bv een betere optie, mits het een goedlopende praktijk betreft.”

Inhuren van waarnemers? Houd rekening met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

“Regelmatig hebben onze klanten/huisartsen te maken met waarnemers die ze inhuren. Recente wetgeving (wet DBA) is er voor bedoeld om het inhuren van freelance werkgevers, waarnemers en zzp’ers te reguleren. Opdrachtgevers zijn bij het inhuren van zzp’ers gevrijwaard van loonheffingen. Om een betere controle op een mogelijk toch aanwezige arbeidsrelatie te reguleren, is de wet DBA ingesteld waarbij de partijen (opdrachtgever en opdrachtnemer) een overeenkomst aangaan. Deze overeenkomst sluit een arbeidsrelatie uit of bekrachtigt deze juist.”

“Een waarnemer kan alleen met zo’n, door de belastingdienst goedgekeurde,  overeenkomst bij de huisarts werkzaam zijn. De belastingdienst heeft een aantal modelovereenkomsten waar de huisarts gebruik van kan maken, zodat deze niet zelf een overeenkomst hoeft op te stellen. Dit lijkt een zet in de goede richting. Er blijft echter vanuit het ministerie onduidelijkheid bestaan over de definitieve invoering van de wet, zodat het gebruik van de modelovereenkomsten meestal maar halfslachtig wordt doorgevoerd.”

“Een ander punt waar we vaak mee te maken hebben op fiscaal gebied zijn praktijkwaarderingen en –overdrachten. Hierbij is het van belang om tijdig de juiste ondernemingsvorm en samenwerkingsvorm te kiezen. Mocht de huisarts (bijvoorbeeld met vastgoed) in de onderneming werkzaam blijven, dan kan een andere ondernemingsvorm beter passen dan in het geval van de dagelijkse uitvoering van de praktijk. Op het gebied van samenwerken met een mogelijke opvolger kan het fiscaal voordelig zijn om deze opvolger eerst 3 jaar in dienst te hebben, of duurzaam als waarnemer in te huren.”

Huisarts met pensioen? Aanzienlijke financiële terugval

“De start van het pensioen is denk ik voor velen het moment waarop de pensioengerechtigde echt inziet hoe hij ervoor staat. Binnen onze klantkring is dat niet veel anders. Voor onze klanten geldt meestal dat ze tijdens hun werkende leven genoten van een goed inkomen, maar na het pensioen een behoorlijke terugval ervaren. Waar een gemiddelde werknemer ongeveer 25% terugvalt in het inkomen, valt een huisarts tegen de 50% terug. In veel gevallen is onvoldoende buffer in het verleden opgebouwd om een vergelijkbare levensstijl voort te zetten. Lees ook onze blog: 'Als huisarts met pensioen: zo voorkomt u een pensioengat'

Toekomstige fiscale ontwikkelingen

“Hoewel de belastingregels steeds uitgebreider en vaak niet eenvoudiger worden, verwacht ik wel een aantal gunstige aanpassingen. Zo denk ik dat de belastingdienst per 2019/2020 de box 3 regeling realistischer maakt; een eerlijkere verdeling van de belasting op vermogen en beleggen. En ik verwacht (onder grote Europese druk) nog meer actie op de ‘Starbucks constructie’; oftewel de beheersing van de doorsluismogelijkheden naar het buitenland vanwege een gunstiger belastingklimaat.”

“Naast al deze mogelijk scenario’s zijn er ook feitelijke aanpassingen zoals de btw-stijging voor apotheken van 6% naar 9% per 2019. Medicijnen en apothekerszorg worden duurder en deze prijsstijging zal door de verzekeraars doorberekend worden via de maandpremie. Er ook een kans dat de zorgverzekeraars de extra kosten proberen te verhalen op de apotheek en korten op vergoedingen. Ook is zeker dat per 2019 de vennootschapsbelasting stijgt. Voor het overige blijft het even afwachten wat er op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. Dan weten we meer!”

Wilt u op de hoogte blijven van (fiscale) ontwikkelingen in de zorgbranche?
Schrijf u dan nu in voor onze updates via het formulier aan de rechterzijde van de nieuwspagina!

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.