Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Debiteurenbeheer: gaat mijn patiënt wel betalen?

Apotheken maken steeds vaker gebruik van medicijnautomaten, ook wel medicomaat genoemd. Dit is zowel voor u als apotheker als voor de patiënt handig. Op die manier is het voor de patiënt ook mogelijk om buiten openingstijden de medicatie op te halen. Tijdens de corona lockdown bleek deze automaat een uitkomst.  Voor de apotheker heeft deze automaat ook  voordelen.  De apotheker kan zo minder personeel inzetten, met het huidige personeelstekort, geen overbodige luxe. Alleen hoe gaat het daarna verder met betalen?

Lees verder

Continuïteitsbijdrage belemmert definitieve aanvraag NOW 1

Vorig jaar werd, nadat veel zorgverleners een aanvraag voor de NOW (Noodmaatregel Overbrugging tot Werkbehoud) regeling hadden ingediend, bekend gemaakt dat zorgverzekeraars de zorgverleners ook bij zouden gaan staan door middel van de continuïteitsbijdrage. Alleen diezelfde continuïteitsbijdrage belemmert momenteel de definitieve aanvraag voor NOW1. Waar Zorgverzekeraars Nederland in april nog hoopte dat medio 2021 alle definitieve berekeningen voor de continuïteitsbijdrage zouden zijn ontvangen door de zorgverleners, is er nu bij sommige zorgverzekeraars naar buiten gekomen dat zij pas in het derde kwartaal gefaseerd gaan starten met de definitieve berekening van de continuïteitsbijdrage. Het uitstellen van de definitieve berekening van de continuïteitsbijdrage levert echter een groot knelpunt op voor de definitieve aanvraag van NOW1

Lees verder

Voorlopig pensioenakkoord en pensioenkortingen: de huidige stand van zaken

Verschillende media kwamen recent naar buiten met het nieuws dat de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen onder de 100% is gedaald en dat de kans op kortingen flink is gestegen. Met name de twee grootste pensioenfondsen (ABP en PFZW) zijn de afgelopen tijd flink onder de loep genomen door de verschillende media. Daarnaast ligt er een voorlopig pensioenakkoord na 9 jaar onderhandelen. Wat houdt dit voorlopige pensioenakkoord in? Waarom worden er waarschijnlijk pensioenkortingen doorgevoerd? Wat betekend dit voor de verschillende pensioenfondsen van (medewerkers van) tandartsen, huisartsen en apothekers?

Lees verder

Meer of minder marktwerking in de zorg?

Waar de één roept dat marktwerking in de zorg is doorgeslagen, roept de ander weer dat het goed is voor de kwaliteit van de zorg. Dit onderwerp blijft veelbesproken en wordt aangewakkerd door onder andere faillissement van twee ziekenhuizen eind 2018. Ook spreken diverse partijen zich uit naar aanleiding van de recente uitspraak van minister de Jonge om marktwerking juist weer in te perken. In dit blog leggen we de verschillende visies over vercommercialisering van de zorg naast elkaar.

Lees verder

De huidige medicijntekorten en het preferentiebeleid

De laatste maanden van 2018 kwam het regelmatig voorbij in het nieuws: het tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil in Nederland. Veel vrouwen konden de pil niet meer verkrijgen bij de apotheek en moesten noodgedwongen overstappen op een ander anticonceptiemiddel. De pil is niet het enige medicijn waar een tekort aan was in 2018. Ook Parkinsonpatiënten kwamen in de problemen en mensen met een te hoog cholesterolgehalte moesten uitwijken naar alternatieven.

Lees verder

Pensioenregeling apothekers goed op koers

BPOA voorzitter Annelien van Groningen aan het woord.

‘BPOA heeft al degressieve opbouw, de solidariteit van jong naar oud is hiermee verminderd’

Lees verder

Preferentiebeleid mede oorzaak van confrontaties in de apotheek

Patiënten met herhaalrecepten zijn zeer regelmatig de dupe van medicijnwisselingen en dat levert frustraties op: ‘de doosjes vliegen  regelmatig door de apotheek’

Lees verder

Fiscaal voordeel voor huisartsen en apotheekhoudenden

Huisartsen en apotheekhoudenden kunnen fiscaal voordeel behalen als ze zich goed laten adviseren. 

Mark Paalman is dit nieuwe jaar goed begonnen met promotie naar directeur en mede-eigenaar van Alexandré Finance. Was hij voorheen naast fiscaal adviseur ook nog teammanager, nu kan hij zich volledig focussen op zijn adviesfunctie en het strategische beleid van Alexandré. In dat beleid is een grote rol weggelegd voor digitalisering, ofwel het automatiseren van alle gebieden in de financiële administratie. Samenwerkingen met andere pakketten zoals Speedbooks, Dizzydata, koppelingen met zorgsystemen, volledig digitale aanlevering van gegevens en dashboards van waaruit de klant overzicht en toegang heeft tot alle financiële diensten van Alexandré. ‘We streven naar een koppositie binnen de groep van geautomatiseerde aanbieders met nog veel meer gebruiksgemak voor onze klanten.’

Lees verder

Pensioenfondsen Apothekers (SPOA) vs Huisartsen (SPH): wat zijn de verschillen?

Eind 2017 hebben BPOA leden (de ca. 30 aanwezigen bij de algemene ledenvergadering) ingestemd met het aanpassen van de pensioenregeling. Dat was nodig omdat de premies niet meer voldoende waren voor de pensioenopbouw van 2018. Hoe kan het dat na kortingen op het pensioen in 2011, 2012, 2013 en 2014, er in 2018 een aanpassing van het beleid moet komen om te voorkomen dat er weer gekort moet worden? Hoe kan het dat andere pensioenfondsen hier niet mee zitten? Zo heeft SPH geen kortingen hoeven doorvoeren tijdens de crisis en heeft het een dekkingsgraad dat ruim boven de wettelijk verplichte marge ligt (waardoor de kans klein is dat SPH in de nabije toekomst een korting hoeft door te voeren voor haar leden). Om tot een verklaring te komen zal ik daarom in dit artikel een vergelijking trekken tussen SPOA en SPH.

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.